V vsakodnevnem tempu je včasih težko kuhati kosilo doma in vse to hitenje iz službe do otrok in domov včasih utruja. Vseeno pa rada kuham doma, ker se tako vsaj vsi v miru usedemo za mizo. Včasih vseeno enostavno ni časa in grem na kosilo ven, v bližnjo menzo. Presežek pač ni za pričakovati, bi si človek mislil, dokler mi ni zadnjič luštov naredila ena sladica in sem si jo pač privoščila. In potem presenečenje ... kako je bila dobra. Ampak kaj sploh je? Videla sem da gre za pito, da se čuti nekaj vanilijevega in nekaj skutnega ter da so na vrhu višnje in drobljeno testo. Hmmmm, seveda sem šla v lov za sestavinami, iz katerih bi lahko kaj podobnega pripravila doma. Pa še dobro mi je uspelo :)
Za pito premera 22 cm potrebujemo:
Testo:
170 g moke
70 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 jajce
četrt žličke limonine lupine
ščep soli
100 g masla
Masa:
2 jajci
100 g sladkorja
500 g pasirane skute
100 g Philadelphie
1 instant vanilijev puding (v prahu)
1 višnjev kompot
100 g Philadelphie
1 instant vanilijev puding (v prahu)
1 višnjev kompot
Crumble / drobljenec:
30 g masla
25 g sladkorja
50 g moke
Iz vseh sestavin za testo zamesimo testo, ga zavijemo v prozorno folijo in pustimo da pol ure počiva v hladilniku. Po pol ure ga na pomokani površini razvaljamo, z njim obložimo pekač za pite in ga z vilico večkrat prebodemo.
Pečico segrejemo na 180° C in pečemo 15 minut.
Med peko pripravimo maso za pito. Najprej penasto stepemo jajca in sladkor, tako masa postane čisto puhasta, bleda in dosti bolj voluminozna.
Dodamo skuto, Philadelphio in puding ter dobro premešamo, da ni kakšnih grudic. Višnje iz kompota dobro odcedimo.
Ko je testo delno pečeno, ga vzamemo iz pečice, temperaturo pečice pa povišamo na 200°C. Čez testo zlijemo pripravljeno maso. Na tej točki je odločitev kako naprej vaša. Če boste sedaj na vrh dodali višnje, bodo zaradi teže potonile na dno in če bi želeli da ima pita takšno polnilo, potem kar dodajte višnje. Jaz višnje raje dodam malenkost kasneje, ker želim, da ostanejo na vrhu.
Pito premaknemo v pečico in pečemo najprej približno 10-15 minut, vmes pa iz sestavin za drobljenec zmešamo testo, ki bo po izgledu spominjalo na grob pesek. Po 10-15 minutah preverimo v kakšnem stanju je masa. Če se je ob robu že začela malenkost strjevati, potem je to ravno super za dodajanje višenj. Pito vzamemo iz pečice, previdno po površini razporedimo višnje ter čez nadrobimo še drobljenec.
Vrnemo v pečico in pečemo še pol ure. Mmmmm lahko jo jemo še toplo, vendar vam zagotavljam, da je dobro ohlajena še dosti boljša.
0 komentarji:
Objavite komentar