Pastirska pita (Shepherd's pie)





Za spremembo sem se odločila zapisati en nesladki recept, ki me je zanimal že dalj časa, ampak pečice pa vseeno nisem mogla pustiti pri miru :)

Za 6 ljudi:
500 g mlete jagnetine (ali govedine)
1 čebula
2 korenčka
1 por (ali 2 stebli zelene)
2 stroka česna
2 žlici paradižnikove paste
250 ml goveje jušne osnove
150 g graha

1200 g krompirja
200 ml goveje jušne osnove
150 g cheddar sira

Zelenjavo narežemo na kocke in prepražimo na olivnem olju. Začinimo po okusu s soljo in poprom in pražimo dovolj dolgo, da se zelenjava malo zmehča, nato dodamo meso. Tradicionalno naj bi bila to jagnjetina, ampak enako dobro, če ne celo bolje, uspe tudi z govedino. Ko meso porjavi, dodamo še paradižnikovo pasto. Zalijemo z jušno osnovo oz. če je nimamo, jo lahko pripravimo iz vode in jušne kocke. Kuhamo 15 minut, nato dodamo še grah (jaz dodam kar zamrznjenega) in kuhamo še 5 minut. 


V vmesnem času olupimo, narežemo in skuhamo krompir. Takoj ga pretlačimo in dokler je še vroč, dodamo nariban cheddar sir ter 1 dcl jušne osnove in pretlačimo, da se sir stopi in dobro premeša. Po potrebi dodamo še preostanek jušne osnove, pri čemer pazimo, da pire ne bo preveč redek, vendar pa naj bo vseeno redkejši kot običajno pire krompir, saj bo med pečenjem izgubil nekaj vlage.


Zelenjavno-mesno mešanico pretresemo v pekač in nanjo nabrizgamo pire krompir, da bo imel lep vzorček. Lahko pa tudi enostavno pire naložimo čez mešanico in potegnemo čez z vilico, da dobimo vzorček.


Pečico segrejemo na 200°C in pečemo 30 minut oz. toliko, da se krompir malo zapeče in dobi zlato barvo.


0 komentarji:

Objavite komentar