Rižev narastek z jagodami


"Mami, a lahko danes pečen rižek?" To pomeni, da je čas za rižev narastek. Rada ga delam v vseh letnih časih (no, razen v poletni najvišji vročini), skoraj vedno pa z dodatkom različnih vrst sadja. Če ne s svežimi, pa tistimi iz kompota.

Za pekač velikosti 20 x 20 cm:

300 g okroglozrnatega riža
1 liter mleka
4 žlice rjavega sladkorja
velik ščep soli
1 strok vanilije
1 žlica masla (cca 20g)
3 jajca
200 g jagod

Strok vanilije prepolovimo napol in semena dodamo mleku. Mleko sladkamo z dvema žlicama sladkorja in posolimo in zavremo. 



Ko mleko zavre, vanj stresemo riž in znižamo temperaturo, toliko da samo malenkost vreMed kuhanjem riž večkrat premešamo in kuhamo približno 15 minut, toliko da je riž mehkejši, ni pa nujno da je do konca kuhan, ker se bo kuhal tudi še ko posodo odstavimo z vročine. Dokler je vroč, dodamo maslo in premešamo, da se raztopi.


Ločimo rumenjake in beljake in rumenjake penasto zmešamo z dvema žlicama sladkorja ter dodamo ohlajenemu rižu. 


Beljake stepemo v čvrst sneg in ga pa po delih vmešamo k rižu. 


Jagode očistimo in narežemo na manjše kose. 2/3 riža vlijemo v namaščen pekač, prekrijemo z jagodami in čez naložimo še ostalo 1/3. 


Pečemo 30 minut na 170° C, toliko da  se naredi zlatorjava skorjica.


Narastek se super kombinira z jabolki, breskvami ali marelicami. 


Priročen je tudi zaradi tega, ker lahko riž skuhamo vnaprej, recimo zjutraj, ter narastek dokončamo popoldne za kosilo. V tem primeru bo sicer riž v vmesnem času verjetno popil čisto vso tekočino, tako da jo ponavadi vseeno še malo dodam; če uporabljam sadje iz kompota, dodam kar malo kompota, kar doda narastku še bolj sadni okus.

0 komentarji:

Objavite komentar