Bučna pita


Jesen vedno povezujem z oranžno barvo, močnimi, nasitnimi okusi in oranžno barvo. Zate sem imela končno možnost preizkusiti sladico, ki izpolnjuje vse kriterije in je težko bolj jesenska. Buča je zanimiva zelenjava, ki sama po sebi nima zelo izrazitega okusa in jo zato lahko uporabljamo enako učinkovito v slanih kot sladkih jedeh. Na splošno pa me je tale zadeva poleg pite iz sladkega krompirja grozno interesirala, tako da sem sedaj lahko odkljukala vsaj eno izmed teh.

Količine zadoščajo za pito 20 cm, vendar je moj pekač dokaj plitev. Če imate nekoliko globji pekač, potem povečajte količino mase za 50%, količine testa pa ni potrebno povečati, zadoščala bo tudi za globji pekač, le testo bo malenkost tanjše.

Za testo potrebujemo:
70 g sladkorja
140 g moke
210 g masla
20 ml vode
ščepec soli

Za nadev potrebujemo:
500 g buče (750 g skupaj z olupkom)
90 g sladkorja
2 g soli
1 g cimeta
1 g muškatnega oreščka
2 jajci
15 g masla
110 ml mleka

Bučo olupimo in narežemo na kose. V loncu zavremo vodo in dodamo koščke buče ter kuhamo cca. 15 minut ali toliko časa da se buča ne zmehča.
Pripravo testo, tako da zmešamo moko, sladkor in sol, nato pa dodamo na kocke narezano ohlajeno maslo in pregnetemo, da se začne povezovati in potem po malem dodajamo vodo, dokler ni testo dovolj vlažno, da ga lahko zgnetemo v kepo. Ni nujno da porabimo vso vodo. 
Zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku ... minut. Testo nato razvaljamo in razporedimo po pekaču in damo ponovno za 15 minut v hladilnik. Pečico segrejemo na 180°C stopinj in testo pečemo 25 minut, dokler ni zlato rjavo pečeno. Če imamo kroglice za pečenje pečemo prvih 15 minut pokrito s peki papirjem in dodanih kroglicami in še 10 minut odkrito.
Vzamemo iz pečice in pustimo da se malenkost ohladi. Med hlajenjem pripravimo bučno maso. Kose buče spasiramo s paličnim mešalnikom.  
V drugi skledi zmešamo sladkor, sol, muškatni orešček in cimet. Vmešamo 2 jajci, stopljeno maslo in mleko. Dodamo bučnemu pireju.
Prelijemo preko testa postavimo v pečico, ogreto na na 220°C. 
Pečemo 10 minut, nato pa znižamo temperaturo pečice nazaj na 180°C  in pečemo še 35 do 40 minut. Vzamemo iz pečice, pustimo da se ohladi in servirajo.  Pred servira njem po želji še posujemo s sladkorjem v prahu (lahko tudi z mešanim s cimetom).


0 komentarji:

Objavite komentar