Moj miško ima rojstni dan! Jaz ne bi bila jaz, če ne bi izkoristila dejstva, da še nima nekih specifičnih želja glede torte in zato lahko motiv izberem sama. Naslednje leto bo brez dvoma že drugače. Po horoskopu naj bi bil ravno na meji med levom in devico, ampak jaz nimam nobenega dvoma, da je bolj lev kot karkoli drugega. Torej zakaj pa ne bi naredila levje torte?
Na Pinterest sem hitro vpisala "lion cake" pa po večini ni bilo kakšnih idej, ki bi me navdušile, z izjemo tegale pina, ki je totalno nor. Vendar je stvar taka, da kolikor rada delam s tičino maso, ker lahko res ustvariš neverjetne stvari, nihče pri nas pa ni kaj pretirano navdušen nad njo (resno, a kdo to res je?!), zato poskusim kdaj ustvariti torto brez nje. Kaj pravite recimo na čokolado?
Torej prvi korak, tri vrste ganacha! S temno čokolado (razmerje 2 : 1 za čokolado : smetano), mlečno čokolado (razmerje 2,5 - 3 : 1 za čokolado : smetano) in belo čokolado (razmerje 3 : 1 za čokolado : smetano). Ganache bo rabil malo časa, da se nazaj zgosti, sploh v poletnih temperaturah, tako da vmes kar naprej na naslednji korak - odmrzni ostanke biskvita.
Ko pečem mi v večini primerov ostane malo torte. Recimo da torta naraste in ima malo kapice, ki jo odrežem, da je torta ravna. Kaj naredite s tem? Samo ne mi reči, da bi kdo to vrgel stran. OK nekako sprejemljivo je če se kar sproti poje, ampak če malo več pečeš, se tega nabere :P Ne glede na količino ostanka zato vse skupaj spravljam v zamrzovalnik in jih potem občasno porabim za cake pops maso. Torej ... biskvit odmrznemo, potem pa po občutku dodamo ali malo mascarpone ali pa malo topljene čokolade. Tu vedno delam "malo na uč", saj je veliko odvisno od tega, kakšen biskvit mi je ostal, nekateri so bolj suhi in rabijo več dodatkov, drugi so spet bolj sočni in ne rabijo skoraj nič ekstra.
Ko lahko maso oblikujemo skoraj kok kakšno glino, je ravno pravšnja. Vsaj meni je najlažje če si natisnem kakšno fotografijo v enaki velikosti kot bo izdelek, da imam za referenco in primerjavo. In se oblikovanje začne ...
Na tem mestu opozorilo ... učite se iz moje napake. Levji obraz je bil na koncu kar težek in je zato torto kar dobro posedel na eni strani, ko sem ga naložila na vrh. Torta je na srečo zdržala in na koncu je vse skupaj po principu sreča v nesreči celo dobro izpadlo, ker je bil gobček malo nižje nasajen, ampak mogoče razmislite o teh dveh preventivnih korakih:
1. pustite da torta lepo odsedi par ur, še bolje kar čez noč; meni se je mudilo in sem s krašenje nadaljevala zelo hitro po tem ko sem torto sestavila.
2. razmislite o uporabi podpore; maso se lahko da na kartonasto podlago, ki se podpre s slamicami, nekako tako kot se sestavi večnadstropna torta.
Torto sem potem na hitro premazala z ganachem, le smrček in oči so iz tičine mase. Griva je nabrizgana z nastavkom za travo (tip # 133). Ker je glava nepravilnih oblik si ne moremo nič kaj dosti pomagati z gladilko, tako da sem ganache poskusila zgladiti z lopatko kolikor je le šlo, potem pa sem vzela čopič in šla čez celotno podlago kot da bi barvala po njej in so se tako na čokoladi poznali potegi, ki so nekako spominjali na dlako.
Vas zanima odziv? Jokal je. Ne, ne od navdušenja, očitno je bila zverinica preveč realistična za 3-letnika in je rabil minutko, da se je pomiril. Mislim da je pomagalo, da je starejši brat začel krasti čokoladno grivo iz torte :) Ampak sem se potem odkupila z naslednjo torto.
0 komentarji:
Objavite komentar