Pogosto se zgodi, da recept zahteva samo rumenjake in se torej hitro pojavi vprašanje kaj zdaj z beljaki. Dobro, jajca niso ravno nek strošek, ampak še vsakič mi je bilo težko stran vreči te beljake in zato že lep čas vedno zmrzujem ostanke. Večinoma so vedno prišli prav za kakšno švicarsko masleno kremo ali royal icing, samo v dosti majhnih količinah jih je treba dati zmrznit. Še najboljša pogruntavščina se mi zdi moja nedavna ideja, da preostale beljake stepem samo toliko, da se povežejo in so enakomerno tekoči, potem pa jih prelijem v modelček za ledene kocke. Če recimo vem, da gre v vsak moj utorček pol beljaka, je potem zelo enostavni dozirati beljake, ko jih rabim, pa še kocke niso pretirano velike in se hitro odmrznejo.
Že celo večnost sem imela v svojih zaznamkih spravljen en recept za Pavlovo. Dejansko celo večnost, brez heca. Ko sem zadnjič končno sklenila, da ga preizkusim, sem ugotovila, da strani sploh ni več ... eh pa sem šla spet od začetka. Pavlova je bil zame eden tistih receptov, ki sem se jih navkljub moje firbcu malo otepala. Glede na to, da gre za enega najlažjih možnih receptov, me ne sprašujte zakaj. Mislim, da je v ozadju en res davni spomin na popolnoma spodletele kavne poljubčke, ki so se končali s polnim košem smeti in mojim popolnim razočaranjem nad celotno zadevo. Beljakov se od takrat v taki obliki nisem še lotila. Ampak sreča je s pogumnimi ali kako nekako tako in sem se v svojem projektu monoporcijskih sladic lotila še tega.
Končno lahko poročam o uspehu (še dobro, moj ego ne bi prenesel še ene čiste polomije) in dejansko gre res za tako enostavno zadevo, da mi sploh ni jasno kako sem zamočila tiste zaklete poljubčke. No vtis je definitivno popravljen pa še tele male tortice so se super izkazale, ker jih je možno pripraviti ene dvakrat hitreje kot običajno veliko Pavlovo.
Za 4 mini Pavlove:
3 jajca (lahko tudi 2 veliki)
120 g sladkorja1/2 čajne žličke limoninega soka
po želji 1 strok vanilije
200 ml sladke smetane
žlica sladkorja
2 sveža manga ali 1 konzerva kompota
4 pasijonke
Jajca ločimo in beljake stepemo v sneg, ampak ne še čisto čvrst. Dovolj bo, da se šele začnejo delati vrhovi v snegu, ko dvignemo metlice, torej faza soft peaks. Počasi dodajamo sladkor in stepamo naprej, dokler ni sneg lepo sijoč in čvrst. Proti koncu vmešamo še limonin sok. Jaz sem dodala še semena stroka vanilije, ker dodajo še več okusa in vedno mi je lepo videti semena prave vanilije v biskvitu, kremi ali snegu.
S snegom napolnimo vrečko za brizganje, jaz sem še prej dodala zvezdast nastavek, ker se mi zdi, da imajo tortice še malo lepši izgled. Na peki papir nabrizgamo kroge premera 10 cm, in sicer v dveh plasteh. Nabrizgamo torej najprej spodnji krog in nato nanj še en krog enake dimenzije.
Pečico segrejemo do 160° C. Ko doseže to temperaturo, damo pladenj tortic v pečico in znižamo temperaturo na 140° C. Pečemo 30 minut, pečico ugasnemo, jo res minimalno odpremo (recimo samo podstavimo kuhalnico med vrata pečice in pečico) in pustimo, da se popolnoma ohladi - minimalno 30 minut, vendar raje več kot manj, lahko tudi v zaprti pečici čez noč. Ko so Pavlove ohlajene in če jih ne bomo takoj porabili, jih zapremo v posodo, da jih zrak ne izsuši preveč.
Sladko smetano stepemo s sladkorjem. Mango narežemo na koščke in razpolovimo pasijonke.
Če imajo Pavlove na sredi preveč vrha, jih malo potolčemo po sredini in nato nanje naložimo sladko smetano ter dodamo koščke manga in sredico pasijonke, ki jo kar z žlico izdolbemo.
0 komentarji:
Objavite komentar