Malinina lepotička v novi preobleki



Ste za malo obujanja spominov? Ne, ne bom objavljala svojih starih fotk in jih opremljali s TBT hashtagi, mislim bolj na kakšen starejši recept iz tega bloga. Pravzaprav niti ni tako star in vsaj jaz nikoli ne neham misliti nanj, ker ga po delih zelo pogosto uporabljam. Skombiniram malo s kakšnim drugim biskvitom ali okusom in voila, nova sladica.

V glavnem, slavljenka si je že ob objavi originalne tortice zaželela, da jo mora imeti za rojstni dan. In jaz sem seveda morala svojo obljubo držati. Zato torej tale okusna sladica namesto v obliki rezin, kar v obliki tortice. Za piko na i sem jo še prelila z mirror glaze svetlečo glazuro in okrasila s španskimi vetrci.

Svetlečo glazuro sem že delala in poskus je bil takrat kar uspešen, sploh za prvič. Ker ne morem, da ne bi eksperimentirala in ker sem takrat že porabila toliko časa, da sem naštudirala dva različna recepta za to glazuro, je bil čas, da sedaj preizkusim še drugega.

Za tortico 16 cm (šlo bi tudi za malo večjo); za tiste klasične velikosti, recimo 26 ali 28 cm podvojite količine:
100 g koruznega sirupa
70 g kondenziranega mleka
100 g sladkorja
110 ml vode
100 g bele čokolade
10 g želatine (2 tsp)

Želatino zmešamo s 60 ml vode in pustimo, da nabrekne. Vmes nasekljamo belo čokolado na manjše koščke. Želatino, čokolado in kondenzirano mleko združimo v višjem loncu.


50 ml vode zmešamo s koruznim sirupom in sladkorjem in med mešanjem segrevamo v manjšem loncu, dokler ne doseže temperature 103° C. Jaz najraje pri takih zadevah ne delam "na uč" in imam pri roki raje termometer, za orientacijo pa je takšno temperaturo mešanica dosegla nekje po dobre pol minute vrenja. 


Prelijemo preko čokolade in malo počakamo, da se čokolada nekoliko raztopi. S paličnim mešalcem zmešamo in spasiramo, dodamo barvo, če želimo obarvano glazuro in precedimo čez cedilo. Pokrijemo s prozorno folijo, tako da folijo položimo direktno na mešanico, da se ne bo naredila skorjica in damo za 12 ur v hladilnik.


Po koncu hlajenja v kratkih intervalih segrejemo v mikrovalovni pečici in vmes vedno dobro premešamo, dokler ne doseže temperature 32 - 34° C. Torto vzamemo iz zamrzovalnika in prelivamo.

Recept se mi je zdel zanimiv, ker naj bi stal v hladilniku pred uporabo in sem si mislila, da bi lahko bilo uporabno, da se stvar pripravi prejšnji dan in nato po kratkem segrevanju uporabi naslednji dan, ker je samo ohlajanje pri prvem receptu trajalo dlje kot sem pričakovala.

V resnici pa sem bila dosti bolj zadovoljna s prvim receptom. Zakaj?
  •  v trgovinah vam ne bo treba iskati koruznega sirupa,
  • ne rabite termometra,
  • pri pripravi je manj tekoč in zato med mešanjem s paličnim mešalnikom nastane manj mehurčkov, ki kvarijo videz ogledala,
  • segrevanje v mikrovalovni pečici dejansko ni noben plus, ker z dodatnim mešanjem vnesemo še več mehurčkov,
  • tudi prvotni recept zdrži v hladilniku par dni in bi ga lahko eventualno lahko pripravili prejšnji dan in naslednji dan segreli na "delovno" temperaturo.

Torej, mogoče bo komu vseeno všeč ta recept in vem, da mi ne bi dal miru, če ga ne bi preizkusila, ampak v moj kuharski zvezek bo šel definitivno tisti iz mojega prvega poizkusa.

Tortica pa je vseeno izpadla odlično!






0 komentarji:

Objavite komentar