Krofe redko jem med letom, zapaše vsake toliko časa ali pa če kdo kdaj prinese Trojanskega, kar je zaradi avtoceste sedaj bolj redkost. Ob takem času pa neizmerno uživam v njih. Nimam pojma zakaj, ampak najbrž je zgodba enaka kot s peko piškotov, ki je rezervirana za Božič.
Da bi jih kdaj delala sama ... ufff to pa me je iz neznanega razloga strašilo. Moj splošen vtis je bil, da je vse skupaj konkretno težko, zato sem se izziva lotila učenjaško, prebrskala kulinariko, izbrala del iz enega recepta, del iz drugega, sestavila in ... uspeh!
Potrebujemo:
500 g moke
1 kocka svežega kvasa
250 ml mleka
4 rumenjaki
30 g sladkorja
1 vanilin sladkor
50 ml olja
20 ml ruma
ščep soli
pol žličke limonine lupinice
V večjo posodo stehtamo moko in vanjo naredimo vdolbinico. V vdolbinico nadrobimo sveži kvas, dodamo vanilin sladkor in čez vlijemo mlačno ali toplo mleko (ne pa vroče).
Vmes ko kvas začenja vzhajati, v drug posodi penasto vmešamo rumenjake in sladkor.
Dodamo olje, rum in limonino lupinico in zmešamo. Ko se kvas raztopi, zamenjamo metlico za nastavek za gnetenje in jajčno mešanico vlijemo čez moko. Gnetemo 10 minut.
Testo zvrnemo na pomokano površino in odrežemo približno enake koščke in iz njih z rokami oblikujemo kroglice. Masa je dokaj lepljiva, tako da si lahko pomagamo tako, da si vmes malo pomokamo roke. Če je še kdo tak pedantnež, jih lahko kot jaz stehta. Klasičen krof tehta 80 g, meni osebno pa so ljubši malo manjši, tako da sem jih natehtala na 40-50 g. Pa še nekoliko bolj otrokom prijazni so, tako da mi ni treba pojesti vseh ostankov, ki ostanejo potem, ko ne zmažejo celega velikega krofa. Iz testa sem tako dobila 20 krofov, če bi delala večje, bi moralo zadoščati za 12 klasičnih.
Pokrijemo s krpico in pustimo vzhajati pol ure.
Do tu je postopek res izredno preprost, bolj kočljiva pa je bilo zame cvrtje. Če imate fritezo, potem brez skrbi, tudi ta del bi moral biti preprost. Na štedilniku pa je zadeva nekoliko bolj zapletena, ker je težje vzdrževati temperaturo. Temperatura olja naj bi bila nekje okoli 160-170° C. Tokrat sem pekla na slepo in je sicer z nekaj vklapljanja, izklapljanja in prilagajanja štedilnika večinoma (s eno outsajdersko rjavo rundo) šlo, naslednjič pa bom poizkusila raje temperaturo nadzorovati s kuhinjskim termometrom.
Ko je olje razgreto vanj spustimo krofe z vzhajano stranjo navzdol, da se napihne še druga stran. Pokrijemo s pokrovko in cvremo 3 minute, nato obrnemo in odkrito cvremo še 2 minuti.
Vzamemo iz olja in odložimo na papirnate brisačke, da popivnajo odvečno olje.
Ko se krofi ohladijo, pripravimo nadev (marmelada, Nutella,...). Če nadev malo segrejemo, ga lahko lažje nadevamo. Nadev napolnimo v vrečko z nastavkom za polnjenje krofov. Če ga nimate, naredite enako kot jaz in v krof naredite luknjo s slamico in v luknjo potem z navadnim nastavkom nabrizgajte nadev.
Za konec po želji potresite s sladkorjem v prahu.
0 komentarji:
Objavite komentar