Na valentinovo ne dam ravno veliko. Vsekakor nisem ena izmed tistih, ki ga prezira, pristaš obdarovanj iz tega razloga pa nisem. Ne gre pa mimo mene neopažen in je včasih navdih za kakšno sladico ali pa novo tehniko. Recimo tole srčkasto rolado. Ampak ne je narediti na valentinovo. Naredite je na en drug dan izključno zaradi razloga, ker bi radi razveselili nekoga, ki ga imate radi.
Za srčke:
1 jajce
30 g sladkorja
40 g moke
20 g masla
jedilna barva
Za testo:
2 jajci
60 g sladkorja
40 g moke
10 g gustina
40 g masla
ščep soli
Za kremo:
340 g grškega jogurta
250 g mascarpone
1 strok vanilije
žlica sladkorja v prahu
sadje po želji
Sestavine zadoščajo za en moj pekač iz pečice (30 cm x 37 cm), s tem da testo ni debelo. Če imate raje malo debelejše testo, dodajte eno jajce in in za tretjino povečajte ostale sestavine.
1 jajce ločimo in rumenjak spravimo za kasneje. Beljaku primešamo sladkor in moko, da dobimo gosto testo.
Primešamo mehko maslo in na koncu še malo jedilne barve. Testo nadevamo v vrečko za brizganje z navadnim okroglim nastavkom ali pa enostavno samo odrežemo konico vrečke.
Manjša kot je luknjica, bolj natančno lahko brizgamo in lepši bodo srčki. Jaz sem vzela malo prevelik nastavek, kar se je poznalo na končnem izdelku in srčki niso tako izraziti. Jah no, šola za drugič... Srčke lahko brizgamo kar "na slepo" ali pa si naredimo ali pa po internetu poiščemo vzorec s srčki, ki ga podložimo pod peki papir. Nabrizgamo srčke in jih postavimo v zamrzovalnik za kakšno uro. Srčkov moramo nabrizgati samo za dobro polovico pekača, torej za tisti del rolade, ki bo na zunanji strani in ne zvit.
Za testo za rolado zmešamo moko, škrob in sol v posodici. Jajci, skupaj s prihranjenim rumenjakom od prej, damo v skledo skupaj s sladkorjem in postavimo nad lonec z vrelo vodo. Nad paro mešamo jajca, da se sladkor raztopi in da se jajca segrejejo toliko, da so nekje mlačna ali malo topla.
Prelijemo v skledo mešalca in stepamo na visoki hitrosti 5 minut. Mešanica bo močno narasla in popolnoma pobledela, dejansko bo izgledala kot malo rumenkast sneg. Dodamo mešanico moke in previdno mešamo.
Ko je mešanica skoraj vmešana, stopimo maslo in prilijemo. Počasi mešamo, dokler nista moka in maslo popolnoma vmešana.
Prelijemo v skledo mešalca in stepamo na visoki hitrosti 5 minut. Mešanica bo močno narasla in popolnoma pobledela, dejansko bo izgledala kot malo rumenkast sneg. Dodamo mešanico moke in previdno mešamo.
Ko je mešanica skoraj vmešana, stopimo maslo in prilijemo. Počasi mešamo, dokler nista moka in maslo popolnoma vmešana.
Pečico segrejemo na 200° C. Srčke vzamemo iz zamrzovalnika in čeznje prelijemo testo.
Ravno zgladimo in pečemo cca 8 minut.
Ko je testo pečeno, takoj previdno (! res previdno, testo je zelo rahlo) odstranimo peki papir in testo položimo na krpo. Za vsak slučaj sem med testo in krpo raje dala en svež peki papir in zavijemo v rolo. Tako nam testo ne bo kasneje razpokalo, ko ga zavijemo. Paziti moramo edino, da zavijemo v pravo smer, torej da je vzorec na zunanji strani.
Za kremo uporabimo pravi grški jogurt, ker je zelo gost in krema ne potrebuje želatine, da ne bi stekla ven.
V posodi dobro zmešamo jogurt, mascarpone, vanilijo in žlico sladkorja v prahu ter maso razmažemo na testo. Dodamo narezano sadje po želji in zavijemo v rolado.
Ravno zgladimo in pečemo cca 8 minut.
Ko je testo pečeno, takoj previdno (! res previdno, testo je zelo rahlo) odstranimo peki papir in testo položimo na krpo. Za vsak slučaj sem med testo in krpo raje dala en svež peki papir in zavijemo v rolo. Tako nam testo ne bo kasneje razpokalo, ko ga zavijemo. Paziti moramo edino, da zavijemo v pravo smer, torej da je vzorec na zunanji strani.
Za kremo uporabimo pravi grški jogurt, ker je zelo gost in krema ne potrebuje želatine, da ne bi stekla ven.
V posodi dobro zmešamo jogurt, mascarpone, vanilijo in žlico sladkorja v prahu ter maso razmažemo na testo. Dodamo narezano sadje po želji in zavijemo v rolado.
0 komentarji:
Objavite komentar