Cimetovi kvašeni zvitki


Spet sem se lotila enega recepta iz mamine zakladnice, ravno prav za vikend oblačno popoldne, da se malo pocrkljamo s sladkim.

Za 16 zvitkov:
600 g bele moke
ščep soli
kocka kvasa
250 - 300 ml mleka
50 g masla
50 g rjavega sladkorja
2 rumenjaka

150 g rjavega sladkorja
200 g masla
1 vanilin sladkor
cimet


Na sredino mleka in soli razdrobimo kvas.
Mleko segrejemo, da je nekje mlačno ali toplo, toliko da lahko v njem stopimo sladkor in maslo in dodamo rumenjaka.
Mešanico prelijemo preko kvasa in pustimo, da se malo raztopi. Gnetemo 5 minut in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino (cca 45 minut).

Vmes zmešamo zmehčano maslo, sladkor in vanilin sladkor. 
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo (nekje na širino 60 cm) in namažemo z masleno mešanico. 
Če hočemo imeti cimetove zvitke, potem čez posujemo cimet po okusu. Jaz sem se tokrat odločila za pol-pol varianto. Lahko bi pa uporabili, kar si izmislimo, recimo čokolado v prahu, pehtran, še več vanilije, limonino/pomarančno lupinico, ...
Zvijemo v rolado in narežemo na kose debele približno 4 cm. 
Zložimo v pekač in pustimo vzhajati 30 minut. Moj pekač je bil širine 20 x 20 cm in je bilo vse skupaj malo natlačeno in v tem primeru bodo zvitki med peko skoraj malo preveč vzkipeli v višino.
 Boljša opcija je malo večji pekač, tako da zvitke lahko razporedimo malo narazen, ker bodo v teh 30 minutah in med peko še malo narasli, samo da bodo tako lahko narasli še malo v širino, ne samo v višino. Pečemo na 175° C 40-50 minut.

0 komentarji:

Objavite komentar