Torta s kislo smetano in mandarinami


Na tale recept sem naletela med enim izmed maratonskih večernih/nočnih brskanj po Pinterest-u. Občasno me ta stran popolnoma zasvoji; najdeš eno dobro idejo, ampak kaj ko je pod njo spet cela plejada novih idej in ko izbereš novo, se zgodba spet ponovi. Še preden se dobro zaveš, si preklikal milijon strani, ura pa je že pošteno čez tisto, ob kateri greš ponavadi spat.

Recept je bil toliko zanimiv, da sem se bila pripravljena celo spopasti z mojim kopnečim znanjem nemščine, sestavine pa so toliko nenavadne, da sem večkrat v spletne slovarje vpisala, kaj za vraga je to Schmand. Večkrat predvsem zato, ker je prvo raziskovanje nakazalo, da gre za kislo smetano, kar se mi je zdelo nekoliko nenavadno za glavno sestavino. Sicer ne vem zakaj, saj skuto ali pa kremni sir pogosto uporabljam pri peki, torej zakaj ne bi še kisle smetane. Izkazalo se je, da je prevod popolnoma pravilen, recept pa neizmerno dober. Mož trdi, da eden izmed najboljših, tako da bo že moralo držati.

Za torto premera 22 cm:

100 g masla
1 jajce
200 g moke
75 g sladkorja
1 vanilin sladkor
1 čajna žlička pecilnega praška (4 g)

pol litra mleka
2 vanilijeva pudinga
150 g sladkorja
ščep soli
600 g kisle smetane
1 velik mandarinin kompot (cca 400 g mandarin)


Iz sestavin za testo zamesimo testo in ga pustimo stati v hladilniku.
Od celotne količine mleka odvzamemo par žlic in vanj zamešamo prašek vanilijevega pudinga. Ostanek mleka zavremo, dodamo sladkor in sol ter zakuhamo puding. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo in vmes večkrat premešamo, da se ne naredi skorjica.
Ko je puding ohlajen, mu dodamo kislo smetano in dobro premešamo.
Na koncu na roko vmešamo odcejene mandarine.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo ter obložimo pekač s snemljivim obročem ter dodamo kremo.

Pečemo na 180° C 60 minut.

3 komentarji:

  1. Pozdravljena. A za testo uporabimo 100 + 200 g moke? Ali je kaksen tiskarski skrat. Sandra

    OdgovoriIzbriši
  2. Bo kar tiskarski škrat :) Tistih 100 g bo moralo biti kar maslo

    OdgovoriIzbriši
  3. Se mi je zdelo ja. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši