Breskova Galette


Mmmmm breskve so v sezoni. Jem sicer skoraj vedno samo nektarine, ampak za sladice so vedno prva izbira breskve. Hkrati sem ugotovila, da v vseh objavah na blogu še nisem uporabila nobenega Marthinega recepta. Martha? Katera Martha? Ja halo, Martha Stewart seveda. Na njenem blogu se najde super recept za Galette, ki je kot neke vrste sadna pita, ki se ne peče v pekaču ali obodu, ampak kar prosto na ploščatem pekaču, tako malo prosto po Prešernu bi lahko rekli. Rezultat je slastna rustikalna sladica. Saj veste, da rustikalna v mojem slovarju predvsem pomeni, da pri pripravi in postrežbi ni potrebno biti preveč natančen. Kdo pa se hoče sekirati na tako lep vikend?? Pa še otroci lahko mirno zraven pomagajo. Recept je primeren tudi za drugo pečkato in koščičasto sadje, tako da mile volje eksperimentirajte s češnjami, slivami ali pa s hruškami in jabolki.

Potrebujemo:
160 g moke
3 g soli (1/2 tsp)
3 g sladkorja (1/2 tsp)
120 g mrzlega masla

5 breskev
70 g sladkorja + še žlico ekstra za posip
žlica limoninega soka
ščep soli
10 g gustina (1 tbsp)
1 jajce

Sol, sladkor in moko zmešamo v skledi in dodamo maslo v koščkih, da izgleda kot grob pesek. Še lažje bi to naredili v multipraktiku, če pa ga nimate, gre čisto ok tudi z mešalcem. 



Dodajamo vodo po žlicah . Po receptu naj bi dodali nekje 60 - 120 ml, kar zna varirati glede na sobno temperaturo, sama sem dodala celo nekoliko manj od tega, tako da res dodajate po žlicah in sproti preverjajte ali se testo v roki že sprime skupaj. Če se še ne, potem dodajte še malo vode, dokler se ne naredi kepa. Naj se malo ohladi v hladilniku.



Breskve umijemo, razpolovimo in narežemo na pol centimetrske rezine. V skledi zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom, soljo in gustinom.



Testo razvaljamo nekje 30 cm (mogoče bolje še kak ekstra centimeter več) široko, če nam ne uspe razvaljati čisto na okroglo, pa se ne sekirati. Saj veste, rustikalnost dopušča malo površnosti. Breskve naložimo na sredino tako, da ostane več centimetrov roba, ki ga zapognemo čez breskve.


Rob premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sladkorjem.


Pečemo na 190° C cca 1 uro, da je testo zlato-rumeno in da nadev v sredini brbota.



Če bo testo malo bolj tanko razvaljano, lahko med peko ponekod poči in spusti malo soka, ampak ... izgovorite se na rustikalnost. Na krožniku ne bo nihče opazil :)


Postrežemo kar tako kot je ali pa z žlico stepene smetane ali kepico vanilijevega sladoleda.

0 komentarji:

Objavite komentar