Tale osvežilna jagodna tortica je fantastična poletna sladica, prav nič pa ji ne manjka tudi sedaj, ko svežih jagod ni več na vsaki stojnici in trgovini. Zamrznjene jagode prav enako dobro opravijo svojo nalogo in ta kombinacija mehkega biskvita in lahkega sadnega moussa se že lahko hladi v hladilniku. Za piko na i še mirror glazura iz temnega kakava, ki ni presladka in lepo zaokroži celoto. Saj veste kako gre tista ... jagode in čokolada ...
Za torto premera 22 cm
Biskvit
100 moke
100 g rjavega sladkorja
2 jajci
40 ml vode
40 ml olja
1 vanilin sladkor
6 g pecilnega praška
Nadev
250 g + 250 g jagod (svežih ali zamrznjenih)
100 g sladkorja
6 g želatine (2 tsp)
60 ml vode (4 tbsp)
30 ml limoninega soka (2 tbsp)
1 beljak
270 g sladke smetane
Preliv
140 ml vode
6 g želatine
140 g sladkorja
80 ml sladke smetane
100 g kakava
27 g koruznega sirupa
in opcijsko še
30 ml kondenziranega mleka
50 g sladkorja
40 ml vode
50 g bele čokolade
3 g želatine
Za recept za biskvit sem vzela kar tistega najbolj popularnega iz kulinarike in ga samo količinsko prilagodila. Jajci ločimo in iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjaka mešamo s sladkorjem (rjav in vanilin), dokler masa ne posveti in naraste. Dodamo vodo in olje ter zmešamo. Dodamo moko in pecilni prašek ter ponovno zmešamo. Na koncu nežno vmešamo še sneg. Pečemo na 175° C dokler ni pečeno (tu delam čisto po občutku, dokler ni zobotrebec čist). Recept zadošča za dve plasti biskvita premera 22 cm.
Želatino zmešamo z 1 žlico vode in 1 žlico limoninega soka in pustimo, da nabrekne. Beljak zmešamo s 30 g sladkorja, segrejemo nad paro, da je mešanica topla na otip ter vmes stalno mešamo. Z mešalnikom mešamo 5 minut, da dobimo čvrst švicarski sneg (Swiss Meringue). Jagode zmešamo s 3 žlicami vode in 1 žlico limoninega soka ter spasiramo v pire. Dodamo sladkor (če so jagode sladke, lahko tudi manj kot zapisano v receptu) in kuhamo 5 minut, da se malo zgosti, nato dodamo želatino in mešamo toliko časa, da se razpusti. Mešanico ohladimo na sobno temperaturo, vmes pa stepemo sladko smetano. Ohlajenim jagodam dodamo sneg in dobro premešamo. Dodamo še stepeno sladko smetano in ponovno dobro premešamo.
Pripravimo obod premera 22 cm s snemljivim dnom. Biskvit enkrat prerežemo in odrežemo centimeter roba (lahko bi tudi pekli v obodu premera 20 cm).
250 g jagod narežemo na koščke in polovico razporedimo na eno plast biskvita. Polovico kreme naložimo preko jagod in pazimo, da zapolnimo tudi rob med biskvitom in obodom. Čez položimo drugo plast biskvita in drugo polovico narezanih jagod ter preostanek kreme premažemo čez jagode in ob robu torte. Vrh torte poskusimo čimbolj zravnati. Jaz sem vrh potem prekrila s prozorno folijo, ker sem torto delala vnaprej in sem torto v celoti zamrznila.
Za čokoladni preliv želatino zmešamo s 60 ml vode in pustimo, da nabrekne. V manjšem loncu zmešamo sladkor in 80 ml vode na srednjem ognju. Ko se sladkor stopi, odstranimo iz ognja in vmešamo sladkorni sirup in kakav. Dodamo smetano in vrnemo na srednji ogenj in segrevamo do vretja. Odstavimo, vmešamo želatino, da se raztopi in precedimo v drugo posodo. Počakamo, da se malenkost ohladi, po originalnem receptu nekje do 32° C, vendar je ta preliv malenkost gostejši in ga zato prelivam pri malo višji temperaturi, sploh čez zamrznjene torte.
Če želimo dvobarvni preliv pripravimo še mešanico kondenziranega mleka, sladkorja in 25 ml vode v posodici in jo segrejemo do vretja, medtem pa stalno mešamo. Vmes želatino zmešamo s preostankom vode in pustimo, da nabrekne. Dodamo mlečni mešanici in zmešamo, da se raztopi. Čokolado nasekljamo na manjše koščke in dodamo mešanici. Počakamo minutko in dobro premešamo, da se popolnoma raztopi. Dodamo še rdečo jedilno barvo in s paličnim mešalcem zmešamo/spasiramo. Za foto prikaz postopka lahko pogledate še tukaj.
Torto vzamemo iz zamrzovalnika oz. hladilnika in previdno prelijemo s temno čokoladnim prelivom, nato pa žličko pomočimo v barvno glazuro in nekako pustimo, da iz žličke v črtah kaplja na temno čokoladno glazuro.
Ste opazili neke žverce na torti kajne? Kaj naj bi to bilo? Pokukajte tule!
0 komentarji:
Objavite komentar