Leto ima na koncu novo številko, prazniki so se poslovili, pri nas doma pa se še kar malo oklepamo tistega prazničnega vzdušja in pečemo piškote. Piškoti, ki so čisto na začetku mojega kuharskega zvezka prepisani iz maminih starih zapiskov, vedno uspejo. Tako preprosti za pripravo, da lahko izdelavo prepustimo kar otrokom, ter tako okusni in krhki, da jih bomo potem skrivaj kradli iz škatle za piškote (ne recite, da vas nisem opozorila).
V originalu gre sicer za čokoladne rogljičke, ampak preizkusila sem jih že v vseh možnih oblikah in izvedbah, tako da jih brez problema delamo tudi z modelčki. Še za roge moje Rudolfove torte sem jih uporabila. Na navdušenje otrok pa smo jih preizkusili še s štampiljkami, ki sem jih med prazniki dobila v Nutellinih prazničnih pakiranjih.
Potrebujemo:
280 g moke
50 g mletih orehov
210 g masla70 g sladkorja
100 g čokolade v prahu
Vse sestavine zmešamo v skledi, lahko z mešalcem, jaz pa najraje kar z rokami. Otroci se prav tako ne bodo pritoževali nad pacanjem :) Testo zavijemo v prozorno folijo ali damo v plastično vrečko ter pustimo v hladilniku, da počiva pol ure, čeprav testu ne bo škodilo, če ga pustimo v hladilniku dlje. Tako lahko testo pripravimo že par dni preden oblikujemo piškote.
Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga toliko pregnetemo, da se malo segreje in ga lahko oblikujemo oz. razvaljamo.
Če bomo delali rogljičke, potem vzamemo kos testa in ga z rokami razvaljamo v daljši svaljek. Če se le da, je fino če je povsod enako debel, da se bo lepo enakomerno spekel. Svaljek nato položimo na peki papir v obliki polmeseca. Piškote vedno polagamo malo narazen, čeprav tile ne narastejo pretirano med peko.
Če bomo piškote delali z modelčki, testo na pomokani površini razvaljamo približno pol centimetra debelo. Če se testo med valjanjem prijemlje na površino ali na valjar, potem še malo bolj izdatno pomokamo površino in/ali testo in/ali valjar. Jaz najraje delam na silikonski podlagi, ki jo malo pomokam, ker je iz nje malo lažje odstraniti izrezane piškote. Z modelčki izrežemo želene oblike in jih previdno položimo na peki papir.
Pečico segrejemo na 180° C in pečemo 15 minut (če je testo slučajno debelejše, raje še kakšni dve minuti več).
0 komentarji:
Objavite komentar