Jogurtna strjenka brez želatine

Za tale recept se moram zahvaliti moji mami, ki ga je dobila od kolegice, ta pa tudi od kolegice itd. Torej gre za potujoči recept in takšni so najboljši, saj pomeni da so bili že ničkolikokrat testirani in priporočeni naprej.

Potrebujemo:
500 ml smetane
500 ml navadnega jogurta
100 g sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor

250 g sadja
žlica rjavega sladkorja
Smetano stepemo skupaj s sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem, da postane čvrsta in primešamo navadni jogurt (ampak ne tekoči).

Na večjo posodo položimo cedilo, ki ga prekrijemo s krpo, najbolje deluje kakšna gaza ali tetra plenica. Mešanico zlijemo v cedilo in postavimo v hladilnik čez noč.
Iz mešanice bo počasi odtekala odvečna voda, ki se bo nabrala v posodi pod cedilom, zaradi česar se bo strjenka nekoliko strdila, čeprav nima dodane želatine. Še vedno ne bo enako čvrsta kot tista z želatino, ampak jaz celo preferiram tole verzijo.
Naslednji dan vzamemo strjenko iz hladilnika in jo obrnemo na krožnik ter odstranimo krpo. Lahko bi jo nadevali tudi v modelčke in šele nato servirali na krožnike, ampak je to meni uspelo le tako, da sem modelček obložila s prozorno folijo, drugače je krema vseeno preveč rahla, da bi jo dobila ven v enem kosu.

Zraven se prileže kakšen sadni preliv in čeprav sladica ni pretirano sladka, se zraven prileže kakšno bolj kislo sadje. Tokrat sem kupila kar zamrznjeno gozdno sadje ter ga skupaj s sladkorjem pokuhala ravno toliko, da se malo razpusti.
Za bolj neučakane, ki nimajo časa ali potrpljenja, da bi zadevo pripravljali že prejšnji dan, obstaja dodatni trik. Mešanico lahko pripravimo tudi tako, da jogurt naprej zlijemo na krpo, jo zavijemo v nekakšno culico in potem z roko stiskamo, da se tako izloči odvečna voda (ne pa preveč, ker bo drugače čez krpo prilezel tudi jogurt). Jogurt nato primešamo smetani in enako vse skupaj prelijemo na cedilo in postavimo v hladilnik, ampak v tem primeru je dovolj, da zadeva odstoji samo par ur. Moja je bila po štirih urah še dovolj črvsta za uporabo.
Po želji lahko navadni jogurt zamenjamo s sadnim in tako še dodatno vplivamo na okus strjenke.

0 komentarji:

Objavite komentar