Čokoladni razpokančki


Tokrat brez uvoda. Rekla bom samo ... čokolada!

Za cca 50 piškotov:


225 g jedilne čokolade
175 g moke
60 g grenkega kakava
10 g pecilnega praška
ščep soli
60 g masla
170 g rjavega sladkorja 
2 jajci
1 strok vanilije
75 ml skodelice mleka

kristalni sladkor in sladkor v prahu za oblikovanje


Čokolado razrežemo na koščke in jo stopimo; jaz jo stopim kar v mikrovalovki, ravno toliko da je popolnoma stopljena in ne da je zelo vroča. 
Moko v eni posodi zmešamo s pecilnim praškom in kakavom. 


V drugi posodi zmešamo maslo in rjav sladkor. Ko sta popolno zmešana, dodamo jajci, vanilijo in sol. Ko je vse pomešamo in je nekoliko naraslo in pobledelo v barvi, dodamo čokolado. 



Nato izmenično dodajamo mešanico z moko in mleko. 



Maso pustimo v hladilniku 4 ure, jaz pa sem jo kar čez noč.

Pečico segrejemo na 175 stopinj. V globoka krožnika vsujemo kristalni sladkor in sladkor v prahu, v vsakega enega.

Z rokami na hitro oblikujemo kroglice, ker se bo masa začela med dlanmi topiti. Packariji se boste v vsakem primeru težko izognili. Naredimo poljubno velike kroglice, jaz sem jih naredila nekako 2 cm široke in tako dobila 50 piškotov. Ravno zaradi tega, ker se bo masa prijemala na roke, je najlažje oblikovati par kroglic, jih postaviti v krožnik s kristalnim sladkorjem in si roke umiti. Kroglice potem povaljamo v kristalni sladkor, nato jih prestavimo v krožnik s sladkorjem v prahu in jih povaljamo še v tem. 


Pri teh dveh korakih se dejansko lahko izognemo packariji in krožnik  kroglicami primemo v roki in z njim krožimo, tako da kroglice krožijo po krožniku in se obložijo s sladkorjem. Na koncu sama rada vseeno vsako kroglico vzamem v roko in jo malo potresem, da se znebim odvečnega sladkorja. Kroglice postavimo na pekač, ampak morajo biti vseeno nekoliko bolj narazen, saj se bodo pri peki razlezli. Moji so se iz 2 cm nekako na 4-5 cm za orientacijo.

Pečemo 13 minut. Ko jih vzamemo iz pečice, bodo zelo mehki, zato previdno, se bodo pa tudi potem na sobni temperaturi z ohlajanjem nekoliko strdili, tako da jih ni problem pospraviti v posodo in se ne bodo deformirali. 

Pečemo 13 minut. Ko jih vzamemo iz pečice, bodo zelo mehki, zato previdno, se bodo pa tudi potem na sobni temperaturi z ohlajanjem nekoliko strdili, tako da jih ni problem pospraviti v posodo in se ne bodo deformirali. 



0 komentarji:

Objavite komentar