Torta Planica


Ob ustvarjanju update-ane reprize trojne mousse torte me je prešinila nostalgija ... a ne izgleda kot dobri stari sladoled Planica? :)

Tokrat brez čokoladnega preliva, zato pa v pomladanskem vzdušju, seveda ko pa še od nikjer ni in ni poletja. Ker sem tokrat rabila nekoliko večjo velikost, bom spodaj zapisala točne količine sestavin za tiste, ki jim računanje dela preglavice in se jim ne da množiti količin iz originalnega posta, da bi bile te primerne za večjo torto. Hkrati sem se že takrat malo pritožila, da mi je recept sicer všeč, ampak da je srednja plast malo preveč čokoladna in ne dovolj malinova. Tokrat sem zato uporabila malinov mousse iz drugega recepta, ki se je obnesel neizmerno bolje in je sedaj zame tole zmagovalna kombinacija.


Za torto premera 26 - 28 cm:
Biskvit
100 moke
100 g rjavega sladkorja
2 jajci
40 ml vode
40 ml olja
1 vanilin sladkor
6 g pecilnega praška

Jajci ločimo in iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjaka mešamo s sladkorjem (rjav in vanilin), dokler masa ne posveti in naraste. Dodamo vodo in olje ter zmešamo. Dodamo moko in pecilni prašek ter ponovno zmešamo. Na koncu nežno vmešamo še sneg. Pečemo na 175° C, pečenost preverimo z zobotrebcem. 

Mousse temne čokolade
260 g temne čokolade
420 ml sladke smetane
ščep soli
6 g želatine (2 tsp)
30 ml vode (2 tbsp)



Čokolado nasekljamo in skupaj z 180 ml sladke smetane in soljo segrejemo v mikrovalovni pečici. Segrevamo do vretja, odvisno od pečice lahko zadošča že 30 sekund. Pustimo par minut, da se čokolada raztopi in dobro zmešamo. Če se čokolada ni popolnoma raztopila, segrejemo še enkrat in ponovimo. Stopljeno mešanico pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. V vmesnem času želatino namočimo v vodi in pustimo, da nabrekne ter stepemo preostalih 240 ml sladke smetane. Ko je čokolada ohlajena, želatino stopimo v mikrovalovni pečici in dodamo čokoladi, nato pa počasi vmešamo še stepeno smetano.

Malinin mousse
250 g malin
100 g sladkorja
6 g želatine (2 tsp)
60 ml vode (4 tbsp)
30 ml limoninega soka (2 tbsp)
1 beljak
270 g sladke smetane



Želatino zmešamo z 1 žlico vode in 1 žlico limoninega soka in pustimo, da nabrekne. Beljak zmešamo s 30 g sladkorja, segrejemo nad paro, da je mešanica topla na otip ter vmes stalno mešamo. Z mešalnikom mešamo 5 minut, da dobimo čvrst švicarski sneg (Swiss Meringue). Maline zmešamo s 3 žlicami vode in 1 žlico limoninega soka ter spasiramo v pire. Malo segrejemo, ker se bo mešanica malenkost razredčila, nato pa prelijemo čez sito, da odstranimo semena. Dodamo sladkor in kuhamo 5 minut, da se malo zgosti, nato dodamo želatino in mešamo toliko časa, da se razpusti. Mešanico ohladimo na sobno temperaturo, vmes pa stepemo sladko smetano. Ohlajenim malinam dodamo sneg in dobro premešamo. Dodamo še stepeno sladko smetano in ponovno dobro premešamo. 

Mousse bele čokolade
260 g bele čokolade
360 ml sladke smetane
4 žlice medu (60 g)
1 strok vanilije
ščep soli
6 g želatine (2 tsp)
30 ml vode (2 tbsp)



Čokolado nasekljamo in skupaj z 120 ml sladke smetane, medom, vanilijo in soljo segrejemo v mikrovalovni pečici. Pustimo par minut, da se čokolada raztopi in dobro zmešamo. Stopljeno mešanico pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. V vmesnem času želatino namočimo v vodi in pustimo, da nabrekne ter stepemo preostalih 240 ml sladke smetane. Ko je čokolada ohlajena, želatino stopimo v mikrovalovni pečici in dodamo čokoladi, nato pa počasi vmešamo še stepeno smetano.




0 komentarji:

Objavite komentar