Trojna mousse torta z malinami


Če te zasvoji pečica, potem se peče za vsako posebno priložnost. Rojstni dan, obletnica, praznik, menjava službe, vselitvena žurka ali dejansko karkoli posebnega. Ali pa včasih niti ne toliko posebnega, samo da je recimo vikend. Ja vsaj vikend pa mora biti, ker drugače lahko dnevno jem samo še cuker.

Ta sladica me je pritegnila takoj, ko sem videla fotografijo in v tem primeru ne gre samo za videz, ampak je tudi izredno dobra. Tisto, ko jo enkrat vzameš iz hladilnika, niti pod razno ne bo ostal kakšen kos za nazaj v hladilnik. Ali pa če jo neseš v službo in moraš popoldne moža razočarat, da ni več nobenega kosa za degustirat. Več sreče prihodnjič. Ker pri tej tortici sigurno bo tudi prihodnjič. V opozorilo pa le, da tortica zahteva malo več dela oziroma vsaj časa kot običajna torta.

Za tortico premera 16 cm potrebujemo (za premer 26 cm pa podvojimo sestavine):

Brownie podlaga:
50 g moke
40 g grenkega kakava
2 g soli
2 g pecilnega praška
60 g masla
100 g rjavega sladkorja
1 jajce
1 žlička vanilijevega ekstrakta ali 1 strok vanilije

Čokoladni mousse:
130 g temne čokolade
210 ml sladke smetane
ščep soli
3 g želatine (1 ameriška žlička, če je lažje)
15 ml vode (1 žlica)

Malinov mousse:
130 g bele čokolade
180 ml sladke smetane
ščep soli
3 g želatine (1 ameriška žlička)
15 ml vode (1 žlica)
rdeča jedilna barva
100 g malin (svežih ali zmrznjenih)

Vanilijev mousse:
130 g bele čokolade
180 ml sladke smetane
2 žlici medu (30 g)
1 strok vanilije
ščep soli
3 g želatine (1 ameriška žlička)
15 ml vode (1 žlica)

Dekoriranje:
60 g temne čokolade
60 ml sladke smetane
60 g svežih malin

Brownie podlaga

Moko, kakav, sol in pecilni prašek zmešamo skupaj.


Maslo razrežemo na koščke in na štedilniku stopimo in dodamo sladkor, vendar nikoli ne sme zavreti. Mešamo, da se sladkor vsaj malo raztopi, če ne v celoti. Posodo odstranimo z ognja in počakamo, da se ohladi ter vmešamo jajca in vanilijo.


Nazadnje dodamo še suhe sestavine. Nastala masa bo zelo gosta.


Maso preložimo v namaščen in pomokan pekač. Pečico segrejemo na 180° C in pečemo cca 25 minut ali dokler zobotrebec pride iz testa suh ali le s par drobtinicami.



Ko se bo biskvit ohladil bo dosti gostejši in trši kot običajen tortni biskvit in bo bolj kot brownie, torej že skoraj kot mehek piškot. Če bi slučajno želeli mehkejšo podlago, potem bo potrebno za podlago uporabiti drug recept.

Čokoladni mousse 

Čokolado nasekljamo in skupaj z 90 ml sladke smetane in soljo segrejemo v mikrovalovni pečici. Segrevamo do vretja, odvisno od pečice lahko zadošča že 30 sekund. Pustimo par minut, da se čokolada raztopi in dobro zmešamo. Če se čokolada ni popolnoma raztopila, segrejemo še enkrat in ponovimo. Stopljeno mešanico pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.


V vmesnem času želatino namočimo v vodi in pustimo, da nabrekne ter stepemo preostalih 120 ml sladke smetane. Ko je čokolada ohlajena, želatino stopimo v mikrovalovni pečici in dodamo čokoladi, nato pa počasi vmešamo še stepeno smetano.


Ohlajeno biskvitno podlago damo na krožnik ter okrog namestimo obod, obložen s peki papirjem.


Mousse zlijemo na biskvit in pustimo v hladilniku vsaj 20 minut, da se toliko strdi, da bomo lahko čezenj lahko zlili naslednjo plast.

Malinov mousse

Za naslednjo plast 40 g malin s paličnim mešalnikom ali z vilicami spremenimo v pire in pretlačimo čez cedilo. Pire skupaj z nasekljano belo čokolado, 60 ml sladke smetane in soljo segrejemo v mikrovalovni pečici enako kot s čokoladnim mousse-om.


Po želji za lepši vizualni vtis dodamo malo rdeče jedilne barve, da se mešanica obarva nekoliko bolj roza. Pri tem je potrebno vedeti, da so jedilne barve v gelu močno koncentrirane in zato ne potrebujemo več kot le za konico zobotrebca. V mislih pa moramo imeti, da bo mešanica kasneje še malenkost spremenila barvo, ko se ohladi. Nato ponovimo postopek z želatino in stepeno sladko smetano kot pri predhodni plasti in zlijemo preko ohlajene prve plasti. Na mousse razporedimo cele maline. Odvisno od tega koliko malin dodamo v mousse, toliko sadna bo ta plast, ker sam mousse je dejansko bolj (belo) čokoladen kot malinov.



Ponovno pustimo v hladilniku vsaj 20 minut, da se toliko strdi, da bomo lahko čezenj lahko zlili naslednjo plast.

Vanilijev mousse

Zadnjo plast pripravimo tako, da belo čokolado nasekljamo in skupaj s 60 ml sladke smetane, medom, vanilijo in soljo segrejemo v mikrovalovni pečici, dokler čokolada ni raztopljena.




Enako ponovimo postopek z želatino in stepeno sladko smetano kot pri prejšnji plasteh in zlijemo v obod. Pri tej plasti opozarjam samo, da se ne ustrašite barve mešanice, še tekoča, ker bo konkretno bolj rjavkasta kot na fotografijah. Ko se bo čokolada ohladila, bo barva dosti bolj svetla. Pustimo čez noč v hladilniku.



Dekoriranje

Nasekljano čokolado zmešamo s sladko smetano in stopimo v mikrovalovni pečici. Odstranimo obod in peki papir in ko čokolada ni več vroča, jo prelijemo preko torte. Na koncu okrasimo s svežimi malinami.






Še malo izboljšana verzija pa tukaj!

0 komentarji:

Objavite komentar