Vsakič ko sem se sprehajala skozi pekovsko trgovino, sem jih gledala. Pa oklevala. Pa bi pa ne bi ... Predvsem ker sva (bila) s temperiranjem čokolade skregana in mi je bilo škoda denarja za folijo, ki je ne bom mogla uporabiti. Potem pa sem naletela na (še en) video o temperiranju, ki je z enim stavkom izboljšal razmerje s temperiranjem. No vsaj mislim, da ga je, ker so zaenkrat poskusi temperiranja bistveno boljši. Čokolado ponavadi topim v mikrovalovki v stekleni posodici, kar pa baje ni ok, ker se skodelica in tudi čokolada preveč segreje in je zato bolje uporabiti to čemur so rekli heat resistant bowl, kar po domače pomeni plastično posodico, ki je primerna za mikrovalovko. Čokolada se sicer počasneje topi kot v stekleni, ampak ravno to je catch; zaradi tega je ne segrejemo takoj preveč, kar je za temperiranje pogubno.
Najprej torej pripravimo folijo. Če bomo delali takšen mozaik kot zgoraj, potem se niti ni potrebno pretirano obremenjevati z rezanjem folije in jo lahko uporabimo kot je, če pa bi slučajno radi torto "oblekli" v folijo, torej da bi imela nekakšen čokoladni ovitek, potem pa bi idealno potrebovali trak folije, ki je visok enako kot naša torta in dolg toliko kot je obseg naše torte. Folijo položimo na peki papir ali kakšno drugo gladko površino, iz katere je folijo lahko odstraniti in ki prepreči veliko packarijo po pultu. Folijo sem ob robovih, ki ne bodo premazani s čokolado prilepila z lepilnim trakom, tako da sem lažje mazala čokolado in se folija ni premikala.
Čokolado stopimo, po možnosti pazimo na temperiranje, sploh če delamo mozaik, ker drugače se čokolada na sobni temperaturi ne bo lepo strdila ali pa se bo šele po dolgem času, pa tudi izgled lahko da ne bo enak. Čokolado lahko stopimo tudi samo toliko, da se jo da razmazati, tako da je lahko gostejša kot bi jo potrebovali za pomakanje ali prelivanje.
Čokolado z lopatko enakomerno in tanko razporedimo po foliji.
Zato, da ima naš ovitek ali mozaik ravne robove, sedaj folijo prestavimo iz prvotnega peki papirja na drugo površino; predlagam ponovno kar na peki papir, da ni slučajno packarije po celi kuhinji.
Če delamo ovitek okoli torte počakamo par minut, toliko da se čokolada začne malo strjevati, ampak se še ne strdi do konca. Folijo nato prenesemo na torto, tako da jo ovijemo okoli in okoli torte in pustimo, da se čokolada do konca strdi. Folijo nato previdno odlepimo od čokolade.
V mojem primeru sem se želela malo igrati in sem pustila čokolado da se je popolnoma strdila in folijo odlepila iz čokolade. Tako nastalo čokolado z vzorcem sem nato nalomila na neenakomerne koščke in jih ponovno sestavila na torti.
0 komentarji:
Objavite komentar