Dva vikenda nazaj sem za domače pripravila čokoladno mousse torto z mangom. Malo čisto zame in malo za mami, ki je velika ljubiteljica manga. Ker pa ji mango v tej sladici ni bil dovolj izrazit, mi je prinesla dva reeeees zrela manga (ne takšna iz supermarketa, ampak kupljena prav posebej pri sadjarju, ki jih dobi letalsko direktno že zrele) in takoj sem imela naslednji cilj - najti sladico, kjer je mango kralj. Hmmm kaj pa mango kot pita? Hitro prižgem računalnik, stric Google ponavadi vse ve. No ja, skoraj vedno ... brskam ... nič ne pade posebej v oči, ampak vsaj navdih pa je. Vzamem nekaj iz enega recepta, pa nekaj iz drugega, pa še iz tretjega in še malo prilagodim ... voila čisto moj recept (no skoraj).
Rezultat je sladica, ki jo je izredno preprosto narediti. Sicer je vseeno potrebno prižgati pečico, ampak le za kratek čas.
Za pito premera 20 cm potrebujemo:
200 g moke
50 g kokosa
120 g masla
50 g sladkorja
50-60 ml vode
2 g soli
2 manga (500 g)
250 g Philadelphie (cca 1 pakiranje in pol)
1 želatina + voda
Moko, kokos, sladkor in sol zmešamo v posodi in dodamo mrzlo maslo, razrezano na koščke.
Najlažje je delati kar z mešalcem z nastavkom za gnetenje. Počasi dodamo vodo. Ni nujno, da bomo uporabili vso, tako da dodajamo počasi in preverimo, če je zmes še presuha. Testo nato zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku počivati pol ure.
Testo nato razvaljamo in razporedimo po pekaču za pite. Testo prepikamo z vilicami in pečemo 20 minut na 190°C.
Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Kokos v testu bo dal čisto rahel tropski pridih, da ne bo maslen okus tako prevladal.
Najlažje je delati kar z mešalcem z nastavkom za gnetenje. Počasi dodamo vodo. Ni nujno, da bomo uporabili vso, tako da dodajamo počasi in preverimo, če je zmes še presuha. Testo nato zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku počivati pol ure.
Testo nato razvaljamo in razporedimo po pekaču za pite. Testo prepikamo z vilicami in pečemo 20 minut na 190°C.
Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Kokos v testu bo dal čisto rahel tropski pridih, da ne bo maslen okus tako prevladal.
2 manga olupimo, narežemo in spasiramo in precedimo čez sito, ker je mangovo meso lahko nekoliko nitkasto in če hočemo res kremno pito, lahko moti pri teksturi. Na tej točki si morda poglejte kako lahko najlažje olupimo in narežemo zrel mango.
Mangu nato vmešamo 250 g Philadelphie. Želatino pripravimo po navodilih na vrečki, pustimo da nabrekne in stopimo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici. Med stalnim mešanjem z mešalcem dodamo stopljeno želatino mangovi mešanici in prelijemo preko pečenega testa.
Ta količina zadošča za 20 centimetrski pekač, ampak bo nadev res segal do roba pitine podlage. Meni ta rob pite vedno zleze nekoliko dol in ga nikakor ne morem ustaviti, zaradi česar je bila moja pita res malenkostno nižja in mi je ostalo za pol manjše skodelice nadeva. Brez skrbi, krize ni bilo, že krema sama je odlična samostojna sladica, ki jo lahko pripravimo brez večjih naporov in uporabe pečice.
Kaj pa mami pravi? Krema je super, ampak bi bila morda boljša na kakšni drugi podlagi, ki bi vsebovala malo manj masla. Kako se že reče? Back to the drawingboard :) Nazaj v lov za popolnim mangovim receptom ...
Ta količina zadošča za 20 centimetrski pekač, ampak bo nadev res segal do roba pitine podlage. Meni ta rob pite vedno zleze nekoliko dol in ga nikakor ne morem ustaviti, zaradi česar je bila moja pita res malenkostno nižja in mi je ostalo za pol manjše skodelice nadeva. Brez skrbi, krize ni bilo, že krema sama je odlična samostojna sladica, ki jo lahko pripravimo brez večjih naporov in uporabe pečice.
Kaj pa mami pravi? Krema je super, ampak bi bila morda boljša na kakšni drugi podlagi, ki bi vsebovala malo manj masla. Kako se že reče? Back to the drawingboard :) Nazaj v lov za popolnim mangovim receptom ...
0 komentarji:
Objavite komentar