Zadnje čase bi pekla samo pite. V mojih zavihkih "to do" sladic pa se je že nezaslišano dolgo pasel link do bojda najboljše jabolčne pite, recept neke babice Ople. Če 6796 ljudi pravi, da si recept zasluži 5 zvezdic, že mora biti nekaj na tem in firbec mi ni dal, da bi šel mimo še en vikend brez preizkusa tega čuda. Prebrala sem še komentarje, upoštevala najboljše in rezultat je tale recept:
Za testo:
70 g sladkorja
140 g moke
210 g masla
10 ml vode
ščep soli
pol žličke cimeta
Za nadev:
6 jabolk Granny Smith
110 g masla
25 g moke
60 ml vode
110 g belega sladkorja
90 g rjavega sladkorja
žlička cimeta
Recept zadošča za okrogel pekač premera 20 cm. Pri tem nikakor ne priporočam uporabe pekača s snemljivim dnom, ki ga drugače sama najraje uporabljam. To sem spoznala na neprijeten način, ko je bila pečica kar naenkrat zavita v dim, ker je pekač spustil odvečno vodo iz jabolk in se je sladek sok zažgal na dnu pečice. Poleg tega je nadev težak in pita ne bo obdržala oblike, ko jo kasneje vzamemo iz pekača. Najbolje je zato uporabiti čisto navaden pekač, lahko tudi nekoliko globji, če želimo v pito spraviti nekoliko več nadeva.
Za testo sem uporabila enak recept kot že prej pri bučni piti, lahko pa se uporabi kakršenkoli recept za testo za pite, računati pa moramo, da rabimo nekako 400 - 450 g testa, da bo zadoščalo za podlago in zgornjo plast. Čisto po lastnem navdihu sem testu dodala tudi malo cimeta.
Recept govori o 8 jabolkih, ampak nikakor mi ni jasno kako naj bi jih porabil toliko, tako da zadošča že 5 jabolk, optimalno pa se mi zdi 6 jabolk oz. nekako dobra kila jabolk. 8 jih morda lahko porabimo samo če imamo zelo globok pekač. Ker se na jabolčne sorte prav nič ne spoznam, nisem niti vedela ali bom dobila prav Granny Smith, zato sem preventivno z malo pomoči googla našla zanimiv link z razdelitvijo, katera jabolka so primerna za kakšno uporabo, ki zna priti prav še kdaj drugič. Sicer je stran angleška, ampak sem se hitro naučila, da so očitno poimenovanja jabolk univerzalna in tako podobna v slovenščini in angleščini, da jo je enostavno razumeti. Kakorkoli že, na koncu sem lahko dobila prav sorto Granny Smith, vendar se zagotovo lahko uporabi katerakoli sorta, ki je enako primerna za pite. Bolje malo kiselkasta, ker je pita sama po sebi bolj sladka.
Testo razvaljamo in ga razporedimo po pekaču. Jabolka olupimo, razkoščičimo in narežemo na tanjše krhlje. Če nekako merimo koliko jabolk bi lahko spravili v pekač, moramo imeti v mislih, da bomo jabolka naložili tako, da ne bodo zravnana, ampak naredimo kar konkreten kupček, ki bo med peko nekoliko padel skupaj.Maslo raztopimo in dodamo moko, da nastane gosta mešanica.
Dodamo cimet in beli ter rjavi sladkor in vodo in na ognju mešamo (ne vremo), da se sladkor nekoliko stopi.
Narezana jabolka prestavimo v skledo, dodamo mešanico in dobro premešamo, da so vsa jabolka prekrita.
Vse skupaj stresemo na razvaljano testo in lepo razporedimo.
Ostanek testa še enkrat razvaljamo in razrežemo na trakove. Trakove nato prepletemo in nastalo mrežo položimo na nadev.
S tem sem se kar dobro namučila, tako da še ne znam pomagati s kakšnim pametnim nasvetom. Naslednjič mi ne uide kakšen predhoden ogled youtuba (UPDATE: naštudirano). Pečemo 1 uro na 175° C.
Razsodba: razumem tistih 6796 ljudi!
0 komentarji:
Objavite komentar