Ananasove narobe obrnjene tortice


Narobe obrnjeno je včasih ravno pravilno. Se ne sliši logično? Pri peki pač je tako. Gre za tisto, čemur bi Američani rekli upside down cake in tisto, kar je kot bolj sofisticirana in zakomplicirana verzija znano kot francoski Tarte Tatin (je tudi v planu, ampak dajmo začet z bolj osnovami). Vsem pa je skupno, da do konca ne veš a bo zadeva uspela, tako da če hočete vikend preživeti v kuhinji pri ustvarjanju nečesa sladkega še z dodanim kančkom suspenza, potem je to pravi recept za vas.

Za 12 tortic:
1 konzerva ananasa v kompotu (v kolutih)
60 g rjavega sladkorja
140 g masla
125 g moke
125 g belega sladkorja
3 g pecilnega praška (1/2 tsp)
2 g soli (1/4 tsp)
1 strok vanilije
1 jajce

sladka smetana
sladkor v prahu

Pečico segrejemo na 175° C, pekač za muffine pa dobro namastimo. Ananas iz kompota dobro odcedimo, sok pa shranimo. Jaz sem imela doma eno veliko konzervo ananasa (825 g/490 g neto ananasa) in sem porabila samo pol, tako da lahko brez problema vzamete manjšo. Bolje je vzeti ananas v kolutih, ker lahko režemo poljubno velike koščke, ne pa obupati, če se vam kje valja konzerva ananasa v koščkih; tudi s tem bo šlo, človek se pač mora malo znajti.

Ananas narežemo na manjše koščke in jih po pet razporedimo v vsako posodico. V obliko sončka ali rožice, če se počutite kreativne ali pa pač toliko da je dno pokrito, če vam je bolj vseeno.
80 g masla in rjav sladkor stopimo v mikrovalovki in dobro premešamo, nato pa mešanico prelijemo preko ananasa. V vsako posodico bo šlo približno pol jedilne žlice.
V skledi zmešamo bel sladkor, moko, pecilni prašek, sol in vanilijo ter dodamo 60 g zmehčanega (!) masla in 120 ml ananasovega soka, ki smo ga prej prihranili. Dobro premešamo, tako da ni več vidnih kosov masla, 
Dodamo jajce in ponovno dobro premešamo. Maso nadevamo preko ananasa, v vsako posodico bo šla zvrhana jedilna žlica. Posodice ne smejo biti zvrhane, ker bo drugače masa med peko prekipela.
Pečemo 25 minut, da je testo zlatorjavo, zobotrebec pa pride ven suh.
Pustimo, da se malo ohladi, nato pa z nožem testo ločimo od posodic in pekač prevrnemo na krožnik. Če boste predolgo pustili hladiti, boste težje ločili testo od pekača, tako da jaz ne bi pustila več kot 5-10 minut.
Sladko smetano stepemo s sladkorjem in ponudimo ob torticah.

Prilagojeno po: http://www.cookingclassy.com/2015/02/pineapple-upside-cupcakes/

0 komentarji:

Objavite komentar