Pomlad, končno je zunaj sonček, kar pomeni, da nima smisla preveč časa preživljati v kuhinji. No tudi na blogu se mi ga ne da toliko, tako da sladica na hitro in zapis na hitro.
Za 6 večjih blazinic:
1 zamrznjeno listnato testo (500 g)
1 jajce
2 - 3 žlice belega sladkorja
Za kremo (če boste delali vanilijevo):
300 m mleka
strok vanilije
2 jajci + 1 rumenjak
90 g belega sladkorja
50 g koruznega škroba
75 g masla
500 g jagod
sladkor v prahu po želji
Listnato testo odmrznemo in razvaljamo, tako da narežemo 6 pravokotnikov.
Robove pravokotnikov zapognemo, sredino pa prepikamo z vilicami. Jajce stepemo in premažemo preko blazinic, potem pa jih posujemo s sladkorjem.
Pečemo cca 20 minut na 200° C. Kljub prepikanemu testu je zelo možno, da se bo sredina blazinic napihnila, ampak nič hudega. Ko jih vzamete iz pečice, enostavno z vilico ponovno prepiknite sredino in jo malo potlačite nazaj.
Na sredino namažemo kremo po želji; lahko je enostavno stepena sladka smetana z dodano vanilijo ali pa kombinacija sladke smetane in Philadelphie. Če imate sekundo več, se listnato testo super kombinira z vanilijevo kremo, ki je variacija osnovne slaščičarske kreme creme patissiere. Meni je še ostala od mamine tortice, tako da niti ni bilo vprašanja, drugače pa se jo lahko naredi takole.
Jajca, sladkor in škrob dobro stepemo, da mešanica malo naraste. Mleko vlijemo v kozico in dodamo semena vanilije ter strok. Segrejemo do vretja, odstranimo strok ter med mešanjem dodamo jajcem. Ko je vse skupaj premešamo, prelijemo nazaj v kozico in vrnemo na štedilnik in ter kuhamo na srednjem ognju nekje 4 minute, toliko da se zgosti kot puding. Dodamo maslo, premešamo, da se stopi in prelijemo v plitvo posodo, da se bo krema hitreje ohladila. Pustimo v hladilniku eno uro. Jaz še rajši kremo prelijem v slaščičarsko vrečko, jo čisto na koncu zaprem in kremo potlačim, potem pa pustim v hladilniku.
Kremo razporedimo po sredini blazinic. Jagode tanko narežemo in lepo razporedimo po kremi. Če so nekoliko zgodnje in še nimajo tistega čisto polnega okusa, jih lahko po potrebi posujemo še z malo sladkorja v prahu.
0 komentarji:
Objavite komentar