Glede na to, da pri brskanju po internetu naletim na ogromno ameriških receptov, ki bi jih rada preizkusila, so me vedno odvračale njihove ameriške enote in posledično preračunavanje na naš metrični sistem. Američani namreč merijo prostornino količin, medtem ko na tej strani luže raje merimo težo.
Vem, lahko bi enostavno investirala v eno merilno skodelico, ki ima ameriške oznake, ampak sem nekako ljubitelj gramov in svoje digitalne tehtnice. Torej mi ostane samo preračunavanje. Na splošno velja takole:
1 skodelica (cup) = 8 unč (ounces) = 1/2 funta (pound) = 225 g
Ampak to je samo osnova in takoj ko spremenimo sestavino, bo takoj prišlo do spremembe pri pretvorbi. Med brskanjem po najboljšem pretvorniku sem sicer ugotovila, da tudi tu glede teže posameznih sestavin prihaja do manjših odstopanj in bo na eni strani zapisana ena količina in na drugi druga. Za olajšanje pretvarjanja so spodaj vseeno zapisane najbolj pogoste sestavine in količine in pretvorbe v naše metrične enote, večino ostalih pa lahko najdete na linku spodaj.
MOKA
1 skodelica = 140 g
1/2 skodelice = 70 g
1/3 skodelice = 47 g
1/4 skodelice = 35 g
KRISTALNI SLADKOR
1 skodelica = 225 g
1/2 skodelice = 112 g
1/3 skodelice = 75 g
1/4 skodelice = 65 g
RJAVI SLADKOR
1 skodelica = 170 g
1/2 skodelice = 85 g
1/3 skodelice = 57 g
1/4 skodelice = 42 g
MASLO
1 skodelica = 225 g
1/2 skodelice = 112 g
1/3 skodelice = 75 g
1/4 skodelice = 65 g
Pri maslu sicer Američani še pogosteje uporabljajo enoto 1 stick, torej 1 paket masla, ki pa ni enak našemu pakiranju, ki je ponavadi 250 g, medtem ko ameriški tehta 113 g.
KORUZNI SIRUP
1 skodelica = 324 g
1/2 skodelice = 162 g
1/3 skodelice = 108 g
1/4 skodelice = 81 g
KAKAV
1 skodelica = 125 g
1/2 skodelice = 62 g
1/3 skodelice = 42 g
1/4 skodelice = 31 g
TEKOČINE
1 skodelica = 240 g
1/2 skodelice = 120 g
1/3 skodelice = 80 g
1/4 skodelice = 60 g
Pri tekočinah je sicer potrebno paziti na gostoto, saj zelo goste tekočine tehtajo več kot bolj redke. Napisane pretvorbe veljajo za vodo, čeprav sem ugotovila, da tudi kakšna nekoliko bolj gosta tekočina kot npr. sladka smetana, tehta skoraj isto, zato se držim kar tega pretvornika.
Za sestavine, ki jih ponavadi ne potrebujemo veliko, pogosto opazimo še enoti 1 jedilna žlica in 1 čajna žlička. Generalno je 1 jedilna žlica enaka 15 g ali 15 ml in 1 čajna žlička 5 g ali 5 ml, so pa tudi tu odstopanja recimo:
1 čajna žlička pecilnega praška = 4 g
1 čajna žlička želatine v prahu = 3 g
Ostale količine sestavin lahko pretvorite na tem pretvorniku.
Pri peki pa je poleg tega pomembna š pretvorba temperatur iz Fahrenheitov v Celzije.
275°
F
|
135°
C
|
300°
F
|
149°
C
|
325°
F
|
163°
C
|
350°
F
|
177°
C
|
375°
F
|
191°
C
|
400°
F
|
204°
C
|
425°
F
|
218°
C
|
450°
F
|
232°
C
|
475°
F
|
246°
C
|
500°
F
|
260°
C
|
Happy baking!
0 komentarji:
Objavite komentar