Vsem so znane stranske pasice, ki se pojavljajo na različnih spletnih straneh, recimo blogih in facebooku in nam ponujajo vse od različnih pripomočkov za šport, igrač za otroke, diet ali pa potovanj. Odkar tako pridno googlam za novimi idejami za naslednjo sladico, ki bi jo spekla ali figurico, ki bi jo oblikovala, mi seveda splet večinoma ponuja pripomočke za peko, zadnjič pa je moje zanimanje vzbudil recept, objavljen v New York Times-u, ki kombinira limono z olivnim oljem.
Za pekač velikosti 20 x 20 cm potrebujemo:
Za testo:
150 g moke
50 g sladkorja
25 g sladkorja v prahu
140 g masla
ščep soli
limonina lupinica polovice limone
Za kremo:
4 limone
100 g sladkorja
2 jajci + 3 rumenjake
5 g gustina
ščep soli
60 g masla
60 ml olivnega olja
Vse sestavine za testo, razen masla, v multipraktiku zmešamo skupaj, enako dobro pa gre tudi z mešalcem. Nato dodamo zmehčano maslo in mešamo, dokler ne nastane gosta masa.
Pripravimo pekač in sicer tako, da izrežemo dva daljša 20 centimetrska trakova peki papirja in jih v pekač položimo tako, da se križema prekrivata. Tako bomo lahko sladico lažje dvignili iz pekača, ko bo spečena.
Testo razporedimo po dnu pekača in poteptamo ter pečemo na 170° C približno pol ure, da postane zlatorjave barve. V vmesnem času pripravimo limonino kremo.
Naribamo lupinico polovice limone in ožamemo vse 4 limone; dobili naj bi nekje 2 dcl soka. V manjši posodi zmešamo limonin sok, sladkor, jajca in rumenjake, koruzni škrob in sol in par minut segrevamo na srednjem ognju dokler ne začne vreti. Zmes mora nujno zavreti, ampak po tem ko začne vreti, kuhamo le še kakšno minuto, potem pa odstavimo iz ognja in precedimo v skledo. Dodamo še maslo, olivno olje in limonino lupinico. Bolj kot je olivno olje, ki ga uporabimo močno, bolj izrazit naj bi bil seveda tudi okus v sladici. Zato sem uporabila domače olivno olje, ki mi je še ostalo od lanske sezone, ki ima nekoliko bolj izrazit okus, kot običajno kupljena olja.
Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in čezenj prelijemo limonino kremo.
Postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 - 15 minut, dokler se krema popolnoma ne zgosti. Jaz sem pekač proti koncu vzela iz pečice in malo potresla, da se videla ali je zadeva še tekoča ali bolj zgoščena.
Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice, da se ohladi na sobno temperaturo, potem pa ga postavimo še za nekaj časa v hladilnik, da se dodatno ohladi, ker ga je lažje rezati v kocke. Razrezane kocke posujemo s sladkorjem v prahu za dekoracijo.
Količino sladkorja v kremi lahko tudi povečamo za kakšno tretjino, če želimo bolj sladko varianto, meni pa je všeč kar v tej različici, ki je sicer še vedno dovolj sladka, hkrati pa limone niso prevladane. Otroci se bolj nakremžijo, kar pa pomeni, da več ostane za nas starše :D Dodatek olivnega olja je zanimiv, sem pa pričakovala, da se bo bolj čutilo, tako da se ga komaj malo zazna na koncu.
50 g sladkorja
25 g sladkorja v prahu
140 g masla
ščep soli
limonina lupinica polovice limone
Za kremo:
4 limone
100 g sladkorja
2 jajci + 3 rumenjake
5 g gustina
ščep soli
60 g masla
60 ml olivnega olja
Vse sestavine za testo, razen masla, v multipraktiku zmešamo skupaj, enako dobro pa gre tudi z mešalcem. Nato dodamo zmehčano maslo in mešamo, dokler ne nastane gosta masa.
Pripravimo pekač in sicer tako, da izrežemo dva daljša 20 centimetrska trakova peki papirja in jih v pekač položimo tako, da se križema prekrivata. Tako bomo lahko sladico lažje dvignili iz pekača, ko bo spečena.
Testo razporedimo po dnu pekača in poteptamo ter pečemo na 170° C približno pol ure, da postane zlatorjave barve. V vmesnem času pripravimo limonino kremo.
Naribamo lupinico polovice limone in ožamemo vse 4 limone; dobili naj bi nekje 2 dcl soka. V manjši posodi zmešamo limonin sok, sladkor, jajca in rumenjake, koruzni škrob in sol in par minut segrevamo na srednjem ognju dokler ne začne vreti. Zmes mora nujno zavreti, ampak po tem ko začne vreti, kuhamo le še kakšno minuto, potem pa odstavimo iz ognja in precedimo v skledo. Dodamo še maslo, olivno olje in limonino lupinico. Bolj kot je olivno olje, ki ga uporabimo močno, bolj izrazit naj bi bil seveda tudi okus v sladici. Zato sem uporabila domače olivno olje, ki mi je še ostalo od lanske sezone, ki ima nekoliko bolj izrazit okus, kot običajno kupljena olja.
Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in čezenj prelijemo limonino kremo.
Postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 - 15 minut, dokler se krema popolnoma ne zgosti. Jaz sem pekač proti koncu vzela iz pečice in malo potresla, da se videla ali je zadeva še tekoča ali bolj zgoščena.
Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice, da se ohladi na sobno temperaturo, potem pa ga postavimo še za nekaj časa v hladilnik, da se dodatno ohladi, ker ga je lažje rezati v kocke. Razrezane kocke posujemo s sladkorjem v prahu za dekoracijo.
Količino sladkorja v kremi lahko tudi povečamo za kakšno tretjino, če želimo bolj sladko varianto, meni pa je všeč kar v tej različici, ki je sicer še vedno dovolj sladka, hkrati pa limone niso prevladane. Otroci se bolj nakremžijo, kar pa pomeni, da več ostane za nas starše :D Dodatek olivnega olja je zanimiv, sem pa pričakovala, da se bo bolj čutilo, tako da se ga komaj malo zazna na koncu.
0 komentarji:
Objavite komentar