Glede na to, da me raje ne ogovarjajte preden zjutraj ne spijem vsaj požirka svoje kave, kar me sigurno uvršča med zaprisežene kavoholike, že kar nekaj časa nisem naredila kakšne kavine sladice. Torej skrajni čas za nov eksperiment. Hmmmmm hotela sem nekaj kremastega, kavnega, z nežnim pridihom čokolade in na srečo mi je uspelo v prvo.
Za tortico premera 16 cm:
Biskvitna podlaga
200 g biskvita
50 g mascarpone
50 g mlečne čokolade
Vanilijeva panna cotta
50 g bele čokolade
150 ml sladke smetane
1 strok vanilije
3 g želatine (1 tsp)
Kavni mousse
6 g želatine
2 dl + 15 ml vode
2 zvrhani žlički mlete kave
350 ml sladke smetane
50 g sladkorja v prahu
Mirror glaze
40 ml vode
2 g želatine
45 g sladkorja
25 ml sladke smetane
40 g kakava
9 g koruznega sirupa
Želatino zmešamo z vodo in počakamo, da nabrekne. Čokolado sesekljamo na manjše koščke, dodamo smetano in vanilijo in segrevamo do vretja. Pustimo stati minutko ali dve, potem pa dobro premešamo, da ni več koščkov. Želatino stopimo in dodamo smetani. Vlijemo v posodico, ki ima malo manjši premer kot torta in pustimo v hladilniku, da se strdi.
Ker sem že itak delala cake popse sem za podlago enostavno uporabila cake pops maso - torej nadrobljen biskvit, zmešan z različnimi dodatki. Če mi recimo biskvit za torto malo preveč zraste, vrh odrežem in ga enostavno zamrznem. Pečen biskvit se namreč super zamrzne in ko ga odmrznem, je praktično kot svež, samo zaviti ga morate dobro, preden roma v zamrzovalnik.
Tokrat je bil seveda ponovno hudičevo dober čokoladni biskvit. Primešala sem mu še mascarpone in stopljeno čokolado. Ta biskvit je že sam po sebi dokaj sočen in realno potrebuje manj dodatkov, zato je bila tole že malo bolj "mokra" verzija mase, ampak če jo damo potem malo v hladilnik, da se čokolada strdi, se lahko super oblikuje v podlago za to torto. Če bi raje imeli prav bolj običajno biskvitno podlago, potem predlagam brownie podlago.
Včasih je treba malo improvizirati in tudi tokrat ni šlo vse po prvotnem načrtu. Hotela sem končno uporabiti tisti ostanek instant kave, ki jo imam v omari izključno, če jo hočem kdaj uporabiti v sladici. Drugače nikakor ne menjam svoje turške kave. In ker je od tistega ostanka kave ostala samo na ena črna sprijeta kepa, me je tudi tokrat morala reševati moja draga turška kava. Drugače lahko uporabite tudi instant kavo.
Želatino zmešamo 2 vodo in počakamo, da nabrekne. Iz 2 dl vode in 2 res zvrhanih (toliko kot gre na žličko) čajnih žličk skuhamo kavo. Dobro precedimo, da ni usedline, ostati nam mora 1 dl. Želatino stopimo in jo dodamo kavi ter dolijemo še 50 ml smetane. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Vmes stepemo 300 ml sladke smetane s 50 g sladkorja v prahu skoraj do konca. Stepeno smetano prinašamo kavi in še do konca stepemo, da se mešanica dobro premeša.
Podlago razporedimo po dnu oboda s snemljivim dnom, ampak ne čisto do roba.
Čez prelijemo polovico kavne mešanice in damo v zamrzovalnik za toliko časa, dan vsaj malo strdi. Na sredino nato položimo panna cotto ter prelijemo s preostankom mase. Pustimo v hladilniku, da se čisto strdi, če pa je ne bi uporabili takoj, se prav lepo zamrzne in odmrzne.
Čez prelijemo polovico kavne mešanice in damo v zamrzovalnik za toliko časa, dan vsaj malo strdi. Na sredino nato položimo panna cotto ter prelijemo s preostankom mase. Pustimo v hladilniku, da se čisto strdi, če pa je ne bi uporabili takoj, se prav lepo zamrzne in odmrzne.
Želatino zmešamo s 15 ml vode in pustimo, da nabrekne. V manjšem loncu zmešamo sladkor in 25 ml vode na srednjem ognju. Ko se sladkor stopi, odstranimo iz ognja in vmešamo sladkorni sirup in kakav. Dodamo smetano in vrnemo na srednji ogenj in segrevamo do vretja. Odstavimo, vmešamo želatino, da se raztopi in precedimo v drugo posodo. Počakamo, da se ohladi do nekje 32° C in počasi previdno prelijemo po torti ravno toliko, da malo kaplja čez rob. Če bi želeli, da je cela torta prelita, potem pripravite dvojno količino.
Hranimo v hladilniku. Preden torto postrežete, jo imejte 15 - 20 minut na sobni temperaturi.
0 komentarji:
Objavite komentar