Korenčkova torta


Če izbiram svojo najljubšo sladico, bi bila nedvomno kakšna mousse torta. Lahka, puhasta, osvežujoča. Sploh če je zunaj poletno in vroče. Ampak jeseni je čas za kakšne recepte z bolj močnimi okusi, ki jih ješ ob skodelici toplega čaja in ki ne pašejo v noben drug letni čas. Tako kot bi kuhano vino pil sredi poletja. Ne gre ne?! Tale recept sem zato zgodaj spomladi našla, ga priredila (Američani imajo čisto preveč sladkoben okus), nato pa spravila in čakala na pravi čas. Zdaj ko je zunaj vse v rjavkasto rdečih tonih in ko se na vikend megla včasih dvigne šele opoldne, je prišel njegov čas. Super za ob dopoldanski kavici ali po kosilu.

Za pekač 30 cm x 10 cm, kar je enako torti premera 20 cm potrebujemo:

180g moke
2 g (1/4 tsp) sode bikarbone
4 g (1 tsp) pecilnega praška
2 g (1/4 tsp) soli
2 g (1 tsp) cimeta
noževa konica (1/8 tsp) muškatnega oreščka
220 ml olja
220 g rjavega sladkorja
2 stroka vanilije
3 jajca
240 g korenja (v mojem primeru sta bila to 2 korenčka)
100 g celih orehov
350 g sladke smetane
350 g Philadelphie
50 g sladkorja v prahu

V eno skledo presejemo skupaj moko, sodo, pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček. 


V drugi posodi stepemo sladkor, olje, vanilijo in jajca v svetlo, bolj puhasto zmes. V vmesnem času naribamo korenje in grobo sesekljamo orehe. Lahko uporabimo tudi mlete orehe, ampak je v tem primeru verjetno malo prilagoditi količino, pa po pravici malo večji koščki prav pašejo v tole pecivo.




Oboje, skupaj z moko ter ostalimi sestavinami, dodamo v skledo in nežno vmešamo. Pekač namažemo z maslom in posujemo z moko ali pa vsaj delno obložimo s peki papirjem, ker je tako lažje vzeti pecivo iz pekača. 



Nadevamo s korenčkovo zmesjo in pečemo na 190°C 40 minut, nato pa z zobotrebcem preverimo ali je pečeno. Pustimo na pultu 10 minut, nato vzamemo iz pekača in pustimo, da se popolnoma ohladi.



Vmes lahko pripravimo še kremo. V skledi zmešamo sladko smetano, Philadelphio in sladkor v prahu ter stepamo dokler ne nastane gosta krema. Biskvit prerežemo 1x in spodnjo polovico namažemo s slabo polovico kreme.



Na kremo previdno položimo zgornjo polovico biskvita in premažemo s preostankom kreme.




0 komentarji:

Objavite komentar