Kaj se zgodi, če imam doma kar naenkrat preveč citrusov, temperature pa zunaj presegajo 30 stopinj? Možgančki takoj na polno delajo, iščem, brskam in se spomnim, da sploh še nisem preizkusila knjige, ki sta mi jo prijateljici podarili za rojstni dan.
Preizkusim srečo in glede na to, da ima prav poglavje o citrusih, hitro naletim na zanimiv recept, ki ne vključuje prižiganja pečice v tej vročini. Glede na naslov knjige ni pričakovati čisto preprostih receptov in tako berem o Basil, lime and strawberry cheesecake. Posvetujem se s hladilnikom ... ok jagod nimam, ampak saj so le za dodatek... sveža bazilika tudi manjka, ampak saj lahko zadevo poenostavim ... in se lotim...Za torto premera 20 cm potrebujemo:
125 g graham piškotov
75 g masla
10 g želatine v prahu
60 ml vode
375 g philadephie
100 g sladkorja v prahu (oz. več če ga bomo potrebovali za sladkanje smetane kot priloge)
lupina ene limete
sok 4 limet (120-130 ml)
300 ml sladke smetane (oz. več če jo bomo ponudili še za prilogo)
Maslo stopimo, medtem pa zdrobimo ali zmeljemo piškote. Pri tem uporabljam kar električni rezalnik, ki je super za take zadeve, gre pa tudi z multipraktikom ali pa na roke, če res ni druge opcije.
Stopljeno maslo primešamo zmletim piškotom. Za to torto potrebujemo pekač s snemljivim obodom oz. kar sam obod, ki ga položimo že kar na servirni krožnik. Pekač oz. obod, če ne uporabljamo celega pekača, premažemo z oljem ali obložimo s prozorno folijo oz. še bolje z acetatno folijo, če jo imamo. Piškotno mešanico položimo na dno pekača ali oboda in pritisnemo, da se podlaga dobro stisne. Jaz si v takih primerih pomagam kar s tlačilko za krompir. Podlago postavimo v hladilnik za 30 minut.
Sladko smetano malo stepemo, ne toliko da že postane čvrsta, ampak samo toliko da se zgosti in da začne metlica mešalca puščati sledi v smetani.
Posebej zmešamo philadelphio, sladkor in nastrgano limetino lupinico, dokler ne dobimo popolnoma gladke mešanice.
Nato dodamo stepeno smetano. Jaz jo raje vmešam na roko, ker se v nasprotnem primeru smetana še naprej stepa in se lahko sesiri. V tem primeru sicer manj verjetno, ker je stepena samo malo, ampak gre za stvar navade.
Posebej zmešamo philadelphio, sladkor in nastrgano limetino lupinico, dokler ne dobimo popolnoma gladke mešanice.
Nato dodamo stepeno smetano. Jaz jo raje vmešam na roko, ker se v nasprotnem primeru smetana še naprej stepa in se lahko sesiri. V tem primeru sicer manj verjetno, ker je stepena samo malo, ampak gre za stvar navade.
Želatino posujemo v vodo in zmešamo ter počakamo da nabrekne. Nato jo segrejemo, da se stopi (jaz jo najraje kar v mikrovalovki) in ji primešamo limetin sok.
Sok z želatino nato dodamo preostali masi in dobro zmešamo. Masa bo sedaj dosti bolj tekoča, tako da jo lahko prelijemo preko ohlajene piškote podlage. Pustimo v hladilniku vsaj 3 ure, lahko pa tudi dlje ali čez noč.
Pred serviranjem previdno odstranimo obod in folijo, če smo jo uporabili.
Končni rezultat je super limetasta in rahla torta, h kateri prav paše sladka smetana, ki malo ublaži kislost.
Sok z želatino nato dodamo preostali masi in dobro zmešamo. Masa bo sedaj dosti bolj tekoča, tako da jo lahko prelijemo preko ohlajene piškote podlage. Pustimo v hladilniku vsaj 3 ure, lahko pa tudi dlje ali čez noč.
Pred serviranjem previdno odstranimo obod in folijo, če smo jo uporabili.
Končni rezultat je super limetasta in rahla torta, h kateri prav paše sladka smetana, ki malo ublaži kislost.
0 komentarji:
Objavite komentar