Preprosto listnato testo


Med gledanjem britanskega tekmovanja The Great British Bake Off, kjer se najboljši amaterski peki in slaščičarji v Veliki Britaniji pomerijo med sabo v zelo ne-hollywoodsko-ameriškem stilu (torej brez umetno ustvarjenih situacij, zapletov in spletk) me je fascinirala priprava domačega listnatega testa. Medtem ko so ponavljali, da je priprava originalnega listantega testa, kjer na testo položimo celotno sploščeno in razvaljano maslo in ga nato zavijemo v testo in vse večkrat razvaljamo, konkretno zahtevna in časovno zamudna (ampak bom iz čistega firbca enkrat enostavno morala tudi preiskusiti), je bila predstavljena tudi nekoliko poenostavljena različica ali rough puff pastry. Priprava je res preprosta, ker pa mora testo med koraki počivati, vseeno vzame dobro uro, da ga pripravimo.

Potrebujemo:
250 g moke
250 g mrzlega masla
večji ščep soli
150 ml mrzle vode
Moko presejemo in dodamo sol. Maslo narežemo na koščke ali pa ga z roko razdrobimo, dodamo moki in z roko vmešamo. Mešamo toliko časa, da se maslo in moka vsaj malo povežeta, vseeno pa morajo ostati še tudi celi koščki masla.
Na sredini naredimo luknjo in dodamo 2/3 vode ter počasi z roko vse zmešamo in povežemo ter po potrebi dodamo preostanek vode. 
Koliko vode potrebujemo bo odvisno od tega kako mrzlo maslo imamo in kako vroč je tudi prostor. Ker je bilo moje maslo že preveč mehko, sem potrebovala le 100 ml vode. Zavijemo v prozorno folijo in pustimo da 20 minut počiva v hladilniku.
Po 20 minutah damo testo na pomokano površino, ga približno oblikujemo in razvaljamo najprej v kvadrat 20 x 20 cm, nato pa razvaljamo na dolžino cca 20 x 50 cm. Valjamo vedno samo v eno smer. Razvaljano testo bo zaradi koščkov masla, ki smo jih pustili v testu dobilo marmornat videz.
Levo tretjino testa nato prepognemo čez sredino ter enako ponovimo z desno stranjo, da je zloženo testo ponovno široko cca 20 cm. Ponovno zavijemo v prozorno folijo in pustimo da 20 minut počiva v hladilniku.
Po 20 minutah damo testo ponovno na pomokano površino, ga obrnemo za 90 stopinj in ga spet razvaljamo na dolžino cca 20 x 50 cm. Nato kot prej prepognemo strani eno čez drugo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo da 20 minut počiva v hladilniku.

Korak z valjanjem ponovimo še enkrat in po 20 minutah v hladilniku je testo pripravljeno, da se razvalja na končno obliko.
Zaradi prepogibanja in zlaganja plasti ter zato ker med te plasti ujamemo plasti masla, bo pečeno testo imelo značilne krhke plasti, po katerih je znano.

0 komentarji:

Objavite komentar