Millefeuille


Zunaj je čez 30 stopinj in jaz bi rada pekla :))) Noro, vem, sem se pa zato vsaj odločila, da mora biti nekaj, s čimer ni preveč dela in je malo lažje, sveže in sadno. Pa sem se lotila millefeuille, francoske slaščice, ki v prevodu pomeni 1000 listov, ker se sestavi iz več plasti listatega testa, ki ima že sam po sebi več plasti. Baje je celo naša kremšnita neka daljna sorodnica te sladice. Originalno se sicer med plasti testa nabrizga slaščičarska krema, lahko pa tudi smetana in sem zaradi čim manj kompliciranja izbrala kar slednjo.

Potrebujemo:
1 preprosto listnato testo
500 ml sladke smetane
1 kremfix
1 strok vanilije ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
1 velika žlica sladkorja v prahu + še malo za dekoracijo
200 g borovnic
200 g malin

Sestavine zadostujejo za sladico velikosti cca 15 x 30 cm.

Testo za spodnji dve plasti položimo na peki papir in čeznje damo še drugo plast peki papirja ter vse skupaj obtežimo še z enim pladnjem, tako da je testo ujeto med oba pladnja in se tako ne bo preveč dvignilo med peko in bo sladico lažje zložiti skupaj. Pečemo 20 minut na 170° C (ventilatorsko).
Gornjo plast lahko spečemo na enak način kot ostali dve, še lepše pa izgleda, če jo spečemo nepokrito in se tako malo bolj napihne. Pečemo enako 20 minut na 170° C.
Sladko smetano stepemo skupaj z žlico sladkorja, kremfixom in vanilijo dokler ni čvrsta. Mimogrede, če kdaj kakšen recept zahteva kremo Chantilly in se vse skupaj sliši hudo zahtevno in vzeto iz visoke francoske kuhinje, gre le za identično kremo kot tu, torej za sladko smetano s sladkorjem in vanilijo.

Smetano nabrizgamo na prvo plast testa in obložimo z borovnicami in malinami, lahko pa bi uporabili kakršnokoli sveže jagodičje. Zanimiva kombinacija, ki jo predlaga sam Gordon Ramsey in jo bom preizkusila kdaj drugič, je z jagodami in baziliko.

Na sadje položimo srednjo plast testa in ponovimo vajo s smetano in sadjem. Končamo z zgornjo plastjo, ki jo posujemo s sladkim sladkorjem, jaz pa sem jo še malo okrasila s stopljeno temno čokolado. 


0 komentarji:

Objavite komentar