Pinterest lahko mimogrede zasvoji. Ničkolikokrat mi je zmanjkala kakšna ura spanja, ker sem zvečer predolgo brskala med slikami. Čeprav tale pin ni na prvi pogled izgledal poseben, je opis obljubljal čarovnijo in res je prava čarovnija :)
Za pekač 20 cm x 20 cm; 9 - 16 kock
4 jajca
150 g belega sladkoja
1 strok vanilije
125 g masla
115 g moke
pol litra mleka
sladkor v prahu za dekoracijo
Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg. Sladkor in rumenjake stepamo, da mešanica naraste in postane svetlo rumene barve. Maslo stopimo in ga skupaj s semeni vanilije dodamo rumenjakom in mešamo, da se kolikor toliko dobro povežejo, recimo kakšno minuto.
Dodamo moko in premešamo ravno toliko, da v posodi ni ostankov moke. Dodamo mleko po četrtinah in po vsakem dodatku mešamo, da se razredči in dobro zmeša.
Če dodamo vse mleko naenkrat, lahko v mleku ostanejo grudice gostejše mase, ki se težje kasneje razpusti. Masa bo zelo tekoča, še bolj kot testo za palačinke.
Dodamo sneg in dobro premešamo, ni pa krize, če ostanejo kakšni večji kosi snega, ki se nočejo razpustiti. Zlijemo v namaščen pekač.
Pečemo na 160° C; okvirni čas peke je 40 do 50 minut. Po tem času pogledamo ali je vrh peciva že porjavel in ali se masa še vedno premika, če zatresemo pekač. Če se premika, pomeni, da še ni pečena in podaljšamo čas pečenja za 10 minut. Če po 10 minutah še vedno ni pečena, podaljšamo še za 10 minut. Moje pecivo se je recimo peklo nekje med 50 in 60 minut, dejansko skoraj celo uro. Če je pecivo že zapečeno in rjavo po 40 minutah, ga pokrijemo z alu folijo, da se ne zažge preveč.
Pečemo na 160° C; okvirni čas peke je 40 do 50 minut. Po tem času pogledamo ali je vrh peciva že porjavel in ali se masa še vedno premika, če zatresemo pekač. Če se premika, pomeni, da še ni pečena in podaljšamo čas pečenja za 10 minut. Če po 10 minutah še vedno ni pečena, podaljšamo še za 10 minut. Moje pecivo se je recimo peklo nekje med 50 in 60 minut, dejansko skoraj celo uro. Če je pecivo že zapečeno in rjavo po 40 minutah, ga pokrijemo z alu folijo, da se ne zažge preveč.
Rezultat je neverjetno zanimiv. Med peko se namreč testo loči na tri plasti. Zgornja plast je zelo rahel biskvit, srednja plast je kot puding, spodnja plast pa je gosta in kompaktna.
Kako zanimivo pecivo. Berem recept in čakam, kje bo še recept za kremo vmes :D Bo treba tole 1x probat :)
OdgovoriIzbriši