New York Cheesecake


V stilu reka, da se po jutru dan pozna, takoj začnimo z letošnjimi objavami in seveda, da mora biti sladka. Tole torto redko naredimo, ker vzame kar nekaj časa, je pa vedno hit na gostiji in tudi vedno uspe. Mogoče bo moja novoletna odločitev, da jo moram narediti večkrat :)


Podlaga:
350 g ovsenih piškotov
70 g masla

Bistvo:
900 g kremnega sira a la Philadelphia
270 g belega sladkorja
ščep soli
2 stroka vanilije
4 jajca
160 g kisle smetane
160 ml sladke smetane

Pika na i:
250 g kisle smetane
20 g sladkorja v prahu

Za zraven:
izbrano jagodičje
sladkor
voda

Količine zadoščajo za torto premera 26 cm. 

Piškote zdrobimo, maslo stopimo in oboje v skledi zmešamo.



Stresemo v pekač s snemljivim obodom in dobro potlačimo. Najlažje si je pomagati kar s tlačilko za krompir.


Pečico segrejemo na 175° C in podlago pečemo 10 minut. Nato vzamemo ven, pustimo da se malo ohladi, temperaturo pečice pa zmanjšamo na 160° C.


Kremni sir v mešalniku stepamo 4 minute, dodamo sladkor in stepamo še 4 minute. Nato dodamo sol in vanilijo ter temeljito premešamo. Jajca dodajamo eno po eno in po vsakem dodanem jajcu mešamo 1 minuto. Nazadnje dodamo še kislo in sladko smetano in zmešamo, da je masa popolnoma gladka in homogena.

Pekač ovijemo v alu folijo in tortno mešanico zlijemo preko piškotov.


Alu folija mora biti dovolj široka, da bo dejansko lahko ovila pekač torte, tako da voda ne pride do notranjosti. Če imate le ožjo folijo močno odsvetujem kakršnekoli poskuse, da bi združili skupaj dva ožja kosa, ker so se končali dokaj neuspešno z razmočeno piškotno podlago. 

Pekač nato postavimo v drug večji pekač. Segrejemo vodo in jo natočimo v večji pekač, da ustvarimo vodno kopel. Voda naj sega do polovice pekača za torto.


Pečemo na 160° C uro in pol. Nato ugasnemo pečico, pripremo vrata pečice in pustimo tako še eno uro.


Torto nato pokrijemo z alu folijo in damo v hladilnik. Hladi naj se vsaj 4 ure, priporočam vsaj čez noč, je pa to ena tistih tort, ki je še najboljša še kak dan kasneje.

Premaz pripravimo tako, da enostavno zmešamo kislo smetano s sladkorjem in vanilijo ter zmes enakomerno premažemo prek torte.

Za konec v kozici zavremo sadje po izbiri (najboljša izbira za moje pojme so jagode ali maline) z malo vode in sladkorja, dokler se vse skupaj nekoliko ne zgosti ter spasiramo. V primeru malin je stvar izbire ali omako še precedimo čez sito, da odstranimo semena.







0 komentarji:

Objavite komentar