Kavno čokoladna krema


Med tednom vedno hitimo. V službo, pa v vrtec, pa po opravkih, pa domov ... Komaj prestopimo domač prag, se vsaj eden od otrok že dere, da je lačen in kdaj bo za jest in potem natančno spremlja potek priprave kosila, da si slučajno ne bi vzela sekunde več kot je nujno potrebno. Zato mi je ponavadi všeč, če si za vikend lahko vzamem vsaj toliko časa, da kosilo ni samo "na hitrco", pa po možnosti še s sladico.

Sploh če kuham za več ljudi je zato logično, da je najpogostejše vprašanje po vikend kosilu: kaj bo pa za sladico? Pa takoj za tem še: a bi kdo kavico? In sem tokrat po principu 2 muhi na 1 mah pripravila kavno čokoladno kremo.

Za 6 skodelic:
150 ml sladke smetane
100 g temne čokolade
60 g masla
instant kava
40 g sladkorja
4 jajca

Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg.
Smetano zmešamo s sladkorjem in stepemo, ampak ne čisto do konca. Recimo dovolj, da se že poznajo sledi metlic v stepeni smetani, ni pa še popolnoma gosta. Čokolado narežemo na manjše koščke, dodamo maslo in stopimo nad paro.
Mešanici dodamo kavo in premešamo, da se raztopi. Koliko kave želimo dodati je stvar okusa, ampak previdno pri večjih količinah, ker se prevelika količina kave ne bo zadostno raztopila v mešanici. Je pa to seveda delno odvisno od tudi od uporabljene vrste instant kave. Na moji je okvirno navodilo, da se pri običajni pripravi kave uporabi 1-2 žlički; za kremo sem uporabila 4. Ko je kava raztopljena, vmešamo rumenjake, dobro premešamo in posodo odstavimo s pare. Pustimo, da se ohladi toliko, da mešanica ni več vroča in vmešamo smetano.
Na koncu previdno vmešamo še sneg.
Nadevamo v posodice pustimo, da se v hladilniku ohladi par ur.

0 komentarji:

Objavite komentar