Za novoletno praznovanje sem si zaželela narediti nekaj posebnega. Sladko ima pri meni seveda prednost, ko pa se je New York Cheesecake hladila, sem se tokrat lotila še nekaj za podložiti želodček pred sladkim. Paštet doma nikoli ne jem, nekako me ne pritegnejo, ker se mi zdi, da je notri zamešano bog si ga vedi kaj in me že sam vonj odvrne. Ko sem mami omenila, da bi rada delala domačo jetrno pašteto, mi je na pomoč priskočila s kupom izrezkom iz različnih revij in ena je takoj ujela moj pogled. Ufff pa še iz nemške revije ... čas da malo povadim svoje tuje jezike ... Seveda pa ne gre drugače, kot da ima tudi da malo sladkega pridiha.
Za tri kozarčke paštete:
80 g kuhanega kostanja
50 g suhih brusnic
80 g šalotk
300 g piščančjih jeter
180 g masla
2 stroka česna
2 vejici rožmarina
100 g sladke smetane
sol, poper
Kostanj se lahko že kar kupi olupljen in kuhan, da si ni potrebno beliti glave še s tem; jaz ga kupim v Sparu, domnevam pa, da se ga dobi v vsakem večjem supermarketu.
Kostanj in 30 g brusnic na grobo sesekljamo. 20 g masla stopimo v ponvi in kostanj in brusnice 3 minute pražimo, nato pa preložimo na krožnik.
V ponvi stopimo novih 30 g masla in prepražimo na drobno sesekljane šalotke. Nato dodamo jetra, česen in celi vejici rožmarina ter na srednji vročini pražimo 8-10 minut.
Odstranimo rožmarin in dodamo dodatnih 50 g masla in sladko smetano. Če imamo doma vinjak, lahko 40 g sladke smetane nadomestimo z vinjakom, sama pa sem ostala kar pri smetani, ker nisem imela doma ničesar podobnega vinjaku. Kakšna druga opcija bi bila tudi konjak, portovec ali prošek.
Ko je maslo čisto stopljeno, prelijemo vse v višjo posodo, dodamo sol in poper po okusu in s paličnim mešalnikom gladko spasiramo ali pa vse skupaj spasiramo v multipraktiku. Nato na roko zamešamo še kostanj in brusnice. Mešanica bo še vedno dokaj redka za pašteto, ampak se bo kasneje v hladilniku zgostila in strdila.
Kostanj in 30 g brusnic na grobo sesekljamo. 20 g masla stopimo v ponvi in kostanj in brusnice 3 minute pražimo, nato pa preložimo na krožnik.
V ponvi stopimo novih 30 g masla in prepražimo na drobno sesekljane šalotke. Nato dodamo jetra, česen in celi vejici rožmarina ter na srednji vročini pražimo 8-10 minut.
Odstranimo rožmarin in dodamo dodatnih 50 g masla in sladko smetano. Če imamo doma vinjak, lahko 40 g sladke smetane nadomestimo z vinjakom, sama pa sem ostala kar pri smetani, ker nisem imela doma ničesar podobnega vinjaku. Kakšna druga opcija bi bila tudi konjak, portovec ali prošek.
Ko je maslo čisto stopljeno, prelijemo vse v višjo posodo, dodamo sol in poper po okusu in s paličnim mešalnikom gladko spasiramo ali pa vse skupaj spasiramo v multipraktiku. Nato na roko zamešamo še kostanj in brusnice. Mešanica bo še vedno dokaj redka za pašteto, ampak se bo kasneje v hladilniku zgostila in strdila.
Z žlico razdelimo v tri posodice in dobro potlačimo, da se ne ustvarijo žepki zraka, nato pa gladko zravnamo, pokrijemo s prozorno folijo in damo v hladilnik za eno uro.
Paštete vzamemo iz hladilnika, preostanek masla (80 g) v ponvi stopimo, da se speni in peno poberemo ven z žlico, da je maslo popolnoma bistro. Nato stopljeno maslo precedimo čez cedilo in prelijemo preko paštetic, tako da so popolnoma prekrite in okrasimo še s preostankom brusnic.
Paštete dobro zapremo s pokrovom ali folijo in pustimo v hladilniku vsaj en dan.
0 komentarji:
Objavite komentar