Se še spomnite mojega čaranja par mesecev nazaj? Ena popularnejših objav so bile očitno
Čarobne vanilijeve kocke in kako se kakšen recept ponavadi še izboljša? Ja seveda s čokolado :) Pa poskusimo!
Za pekač 25 cm x 15 cm:
3 jajca
110 g belega sladkorja
1 strok vanilije
100 g masla
90 g moke
35 g grenkega kakava
375 ml mleka
Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg. Sladkor in vanilijo zmešamo z maslom sobne temperature, da dobimo lepo povezano masleno kremo. Tole se je izkazalo za boljšo metodo od topljenja masla kot pri originalnem vanilijevem receptu.
Dodamo rumenjake in stepamo, da mešanica naraste in postane svetlo rumene barve. Dodamo moko in kakav in ponovno dobro premešamo. Dodamo mleko po četrtinah in po vsakem dodatku mešamo, da se razredči in dobro zmeša. Če dodamo vse mleko naenkrat, lahko v mleku ostanejo grudice gostejše mase, ki se težje kasneje razpusti. Masa bo zelo tekoča, še bolj kot testo za palačinke. Dodamo sneg in dobro premešamo, ni pa krize, če ostanejo kakšni večji kosi snega, ki se nočejo razpustiti.
Zlijemo v namaščen pekač. Pečemo na 160° C cca 30 - 40 minut. Najlažje je sproti preveriti ali se testo še premika, če ga potresemo in če se, to pomeni, da še ni pečeno in podaljšamo čas pečenja.
Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa pustimo še kakšno uro v hladilniku.
Če je sladica uspela, potem boste pri serviranju videli tri jasne plasti in vsaka je čisto drugačna. Ena rahla, ena gosta in vmes še ena kremasta.
In končna razsodba? Ne razumite me narobe, tole je slastno, ampak bo pa hkrati eden redkih receptov, kjer zna biti vanilijev original celo boljši. Torej tokrat čokolada : vanilija = 0 : 1.
0 komentarji:
Objavite komentar