Domača vanilijeva krema in listnato testo sta se že kdaj prej izkazala za zmagovalno kombinacijo, ampak kot sladica "za v roko" pa v obliki blazinic nista ravno primerna. Ker sem pripravljala sladice za piknik, so morale biti takšne, da jih brez večje svinjarije lahko primeš v roko in dovolj preproste, da nisem bila že tri dni prej zaprta v kuhinjo. Tole dobi obe kljukici.
1 paket zamrznjenega listnatega testa (500 g)
600 ml mleka
1 strok vanilije
4 jajca
2 rumenjaka
180 g belega sladkorja
100 g koruznega škroba
150 g masla
jagode ali drugo sadje po izbiri
Strok vanilije prepolovimo in postrgamo ven semena, nato pa semena in strok damo v mleko in ga segrejemo do vretja.
V vmesnem času zmešamo jajca, rumenjake, sladkor in koruzni škrob.
Ko mleko zavre, ga malo po malo dolivamo jajčni mešanici in vmes mešamo. Ko smo prilili vsaj pol mleka k jajcem, lahko celotno mešanico prelijemo nazaj v posodo k mleku in na srednjem ognju kuhamo nekje 5 minut, dokler se močno ne zgosti, toliko da če bi jo dali v vrečko in nabrizgali, bi obdržala obliko. Med kuhanjem nujno neprestano mešamo, ker bo drugače vse skupaj čisto grudasto, ne pa skrbeti, če vseeno nastane par grudic.
Odstavimo in primešamo maslo, ki smo ga narezali na kocke, dokler se popolnoma ne stopi in poveže s kremo. Morebitne grudice bi morale na tej točki izginiti.
Damo v plitvejšo posodo in ohladimo na sobno temperaturo, nato pa v hladilniku še par ur. Ugotovila pa sem, da je še najlažje že takoj vse skupaj nadevati v dresirno vrečko, jo zapreti in malo sploščiti (ker se bo vse skupaj hitreje hladilo). Ko je krema ohlajena lahko tako samo odrežemo konec in jo nabrizgamo.
Listnato testo razvaljamo in narežemo na kvadratke ter jih položimo v pekač za muffine.
Malo jih prepikamo, posujemo z belim sladkorjem in pečemo na 175° C, dokler niso naše posodice zlato rjave.
Testo bo seveda možno naraslo, tudi navznoter, tako da ga potem z vilicami malo umaknemo na stran, da bomo imeli prostor za kremo. Vanilijevo kremo nabrizgamo v sredino naših listnatih cupcake-ov in dodamo narezane jagode.
0 komentarji:
Objavite komentar