Tropicana


"Ej ampak tole je pa ena od tvojih 5 najboljših sladic." To je tok lepo slišati po takem podvigu, ko greš in si zapičiš v glavo eno idejo, ki jo uresničiš čisto po občutku in se izkaže, da je rezultat ne samo užiten, ampak tudi super okusen. V pozdrav poletju mi je uspelo ustvariti sočno tropsko tortico, ki osveži s kombinacijo kokosa in ananasa.  Da obeležim ta uspeh, sem jo namesto kakšnega preprostega opisnega poimenovanja a la tropska kokosovo ananasova torta krstila za Tropicano. Viva Tropicana! Viva poletje!

Še ekstra plus tortice? Ustvarjena je popolnoma brez mlečnih izdelkov, zato je popolnoma primerna tudi za sladkosnedneže, ki jim mlečni izdelki nagajajo.

Za torto premera 16 cm potrebujemo:
2 jajci
100 g rjavega sladkorja
vanilin sladkor
40 ml olja
20 ml vode
20 ml ruma + še ena žlička
6 g pecilnega praška
50 g moke
50 g kokosa + še par žlic
konzerva vloženega ananasa v kolutih
20 g Gustina
600 g kokosove smetane

Beljake in rumenjake ločimo in iz beljakov stepemo sneg. Rumenjaka penasto zmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem.


K rumenjakom vmešamo olje ter dobro premešamo, nato dodamo še vodo in rum. Nazadnje vmešamo še pecilni prašek, moko in kokos. Nežno vmešamo sneg.


Pečemo na 175° C, dokler ni vrh zlato-rjav in zobotrebec ne pride čist iz biskvita. Če je vrh že lepo rjavkast in sredica še ni čisto pečena, lahko biskvit pokrijemo z alufolijo do konca pečenja.

Kompot odcedimo, ananas pa narežemo na kose (niti ni nujno vseh, meni sta recimo dva ostala). Kokosovo smetano stepemo po navodilih.




Iz običajne konzerve se bo odcedilo nekje 350 ml soka, mogoče je pa vseeno fino prej preveriti koliko soka je v konzervi, ker je ponavadi to napisano ob strani embalaže. 20-30 ml soka damo na stran za kasneje, prav tako pa odmerimo stran par žlic soka, ki ga zmešamo z gustinom. Sok segrejemo in dodamo gustin. Kuhamo par minut, da mešanico ne bo več tako mlečnate barve in spet postane nekoliko bolj prozorna ter seveda gosta. Pustimo, da se ohladi.


Ko sta biskvit in ananasova krema ohlajena, je vse pripravljeno za sestavo. Biskvit prerežemo na 3 oblate. Prvega položimo na servirni krožnik in okoli namestimo obod (fino je dodati še acetatno folijo, ampak gre čisto ok tudi brez). Biskvit s čopičem rahlo namočimo s prihranjenim ananasovim sokom, potem pa po njem razporedimo nekje 4-5 žlic ananasove kreme in dodamo koščke ananasa.


Ananas prekrijemo s kokosovo smetano in rahlo potresemo s kokosom.


Enako ponovimo z drugo plastjo. Tretjo plast enako namočimo s sokom, preostanek kokosove smetane in ananasove kreme pa zmešamo skupaj. S to kremo potem premažemo vrh torte. Odstranimo obod in namažemo še stranice ter na koncu potresemo s kokosom.






0 komentarji:

Objavite komentar