Hudo čokoladna torta


Tokrat sem se odločila narediti eno majhno tortico samo za sobotno kosilo in ker sem sumila, da bo tole hudo čokoladno, sem jo naredila v malih pekačih s premerom 12 cm. Pravzaprav sploh nista pekača za torte, ampak navadni ognjevarni posodici, ki pa sta za takšna eksprimentiranja super.

Prvič sem tudi delala s pinjencem, ki ga Američani poimenujejo buttermilk in ga zelo pogosto uporabljajo v svojih biskvitih. Gre pravzaprav za stranski produkt pridelave masla, ko se smetana razdeli na maslo in pinjenec. Dobiti se ga sicer da v vseh večjih trgovinah, lahko ga pa naredimo tudi sami tako, da sladko smetano stepamo toliko časa, da se sesiri in spremeni v maslo. Tekočina ki se ob tem loči od masla je pinjenec.  Se pravi, da sem ga ob kakem neuspelem poskusu stepanja smetane celo že sama kdaj naredila, samo vedela nisem, da je to to. Nadomestek lahko naredimo tudi tako, da 250 ml mleka zmešamo z žličko limoninega soka in pustimo stati 5-10 minut.



Za biskvit premera 22-24 cm:
285 g moke
470 g sladkorja
90 g grenkega kakava
12 g sode bikarbone
10 g pecilnega praška
8 g soli
300 ml pinjenca
180 ml kave (lahko tudi instant)
160 ml olja
3 jajca
žlička vanilijevega ekstrakta

Za Nutella nadev:
565 g sladkorja v prahu
340 g masla
280 g Nutelle
180 g kisle smetane
330 g temne čokolade
žlička vanilijevega ekstrakta
ščep soli

Vse suhe sestavine presejemo v posodo. Vse mokre sestavine v drugi posodi premešamo z metlico. Mokre sestavine primešamo suhim in stepamo 1 minuto.



Pečico segrejem na 180°C in obod oz. obode namastimo in pomokamo ali obložimo s peki papirjem. Če pečemo vsako plast posebej, pečemo cca 25 minut oz. sproti preverimo z zobotrebcem, ki mora ostati skoraj čist po tem, ko ga potegnemo iz biskvita. Če pečemo vse plasti naenkrat v enem obodu, moramo ustrezno prilagoditi čas peke, lahko tudi do ene ure, kar sproti preverjamo z zobotrebcem.


Nadev naredimo tako, da vse sestavine mešamo v mešalniku par minut, da nadev malo pridobi na volumnu in postane bolj svetle barve. Nadev bo zelo mehak, zato ga pred uporabo damo v hladilnik za 15 minut, da se malo strdi, ker ga bo lažje nadevati. Najbolje je uporabiti čimbolj fin mleti sladkor. Tokrat sem uporabila drugo znamko kot ponavadi in so bili kristali nekoliko večji, kar se je potem tudi čutilo v nadevu.


Bikvit dvakrat ali trikrat prerežemo, odvisno od premera torte in nadevamo/okrasimo z nadevom.


Sama sem sicer recept glede na tokratni poskus majhne tortice prilagodila in uporabila samo tretjino mase, iz katere so prišle 4 plasti biskvita premera 12 cm.



Biskvit je super - sočen in zelo čokoladen. Zanimivo ga bo uporabiti še s kakšno bolj svežo kremo kot tokrat. Nutellino-čokoladna krema je sicer zelo dobra, pa čeprav je v osnovi maslena krema, ki jih drugače nimam najraje. Pri tej očitno čokolada in kisla smetana pripomoreta, da ni vse skupaj pretežko. Vseeno pa previdno z doziranjem tele čokoladne bombe otrokom :)

0 komentarji:

Objavite komentar