Že dolgo me zanimajo ti klasični ameriški recepti, o katerih bereš in jih videvaš v ameriških filmih, recimo pecan pie, sweet potato pie, key lime pie, ... Zanimivo, da so same pite, ki jih nisem ravno navajena delati, pravzaprav sem do sedaj naredila samo en tip slane pite. Ker se je napovedoval tak lep sončen dan, sem želela nekaj osvežilnega in odločitev je padla za limetino pito.
Ni sicer prava Key lime pie, ker Key lime vrste limete še nisem zasledila pri nas, šlo pa naj bi za manjšo in bolj kislo-grenko različico običajne limete. Pita pa rata super tudi s čisto običajnimi limetami.
Za pito s premerom 22 cm potrebujemo:
300 g ovsenih ali graham piškotov (tokrat sem uporabila ovsene)
120 g masla
400 g kondenziranega mleka
3 rumenjaki
nastrgana lupina in sok 4 limet
1 sladka smetana + sladkor po okusu
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Piškote zdrobimo v multipraktiku ali pa na roke, čeprav v tem primeru težko dobimo zelo majhne drobtine. Maslo stopimo in primešamo drobtinam ter razporedimo po dnu in straneh pekača. Če boste uporabili pekač, ki ima snemljiv obod oz. dno, je potrebno paziti, da res dobro tesni, ker drugače med peko iz pekača začne iztekati stopljeno maslo. Pečemo 10 minut, nato pustimo na pultu, da se nekoliko ohladi.
Rumenjake damo v večjo posodo in jih par minut stepamo, da postanejo bledi in nekoliko narastejo. Dodamo kondenzirano mleko in stepamo 3 minute. Medtem nastrgamo lupino limet in ožamemo sok. Meni se je iz 4 limet nateklo 120 ml limetinega soka. Oboje med mešanjem dodamo mešanici in stepamo še 3 minute. Mešanico prelijemo na ohlajeno podlago in pečemo 15 minut. Vzamemo iz pečice, ohladimo na sobno temperaturo, nato pa damo v hladilnik vsaj za tri ure, lahko pa tudi za čez noč.
Pred serviranjem stepemo sladko smetano s sladkorjem in ponudimo skupaj s pito. Pita ima res močan okus po limetah, tako da sta se otroka samo nakremžila, od odraslih pa sem dobila naročilo, da jo moram definitivno še kdaj narediti.
0 komentarji:
Objavite komentar