Modelirna čokolada


Modelirno čokolado oz. modelling chocolate sem v teoriji odkrila že pred časom, ko sem  na televiziji občudovala kako iz tega ustvarjajo figurice in okraske, v praksi pa sem jo preizkusila šele sedaj.

Gre za čokolado, ki ji primešamo koruzni sirup, da postane kot nekakšen plastelin. Zadeva je super uspela že v prvem poskusu, paziti je potrebno edino na razmerja, ki so različna glede na vrsto čokolade. Držala sem se kar razmerij, ki sem jih našla na spletni strani wickedgoodies.net, ki je toliko bolj všečna zaradi tega, ker navaja količine tako v gramih kot v mililitrih in se držiš tistega, kar ti pač bolj ustreza. Ker so količine preračunane iz ameriških merskih enot in zato niso lepo zaokrožene, mi je osebno lažje vzeti digitalno tehtnico in se ravnati po gramih.

                               
Za modelirno čokolado torej potrebujemo 340g katerekoli čokolade. Nato pa dodamo:
- beli čokoladi 116 g oz. 79 ml koruznega sirupa,
- mlečni čokoladi 139 g oz. 94 ml koruznega sirupa,
- temni čokoladi 160 g oz. 108 ml koruznega sirupa.


Postopek izdelave je v vseh primerih dokaj podoben. Čokolado nadrobimo in jo stopimo, nato pa dodamo topel koruzni sirup.



 Ko začnemo mešati, se bo zmes začela gostiti in odstopati od roba posode, kar se bo pri beli čokoladi zgodilo dosti hitreje kot pri temni.


Če v posodi kot stranski produkt ostane malo maščobe, ni to nič posebnega. Zgoščeno zmes nato prenesemo na prozorno folijo, vendar pa je treba pred tem belo čokolado še nekoliko pregnesti z rokami, da se tako izloči odvečno kakavovo maslo, ki ga je pri beli čokoladi več kot pri temni.

Čokolado dobro zavijemo v folijo in pustimo stati na sobni temperaturi več ur, dejansko pa se mi je čokolada dokončno strdila šele čez noč.


Končni rezultat je čokolada, ki je podobna dokaj trdemu plastelinu, vendar se zelo zmehča, ko jo začnemo gnesti. Temna modelirna čokolada se je meni sicer strdila nekoliko bolj kot bela.


Lepo predstavitev, kako izdelati temno in belo modelirno čokolado, ima na youtube Julia Usher.

Belo modelirno čokolado je možno obarvati tudi z jedilnimi barvami v gelu, vendar bom to vajo pustila za kdaj drugič.


0 komentarji:

Objavite komentar