Za torto (premera 22 cm):
100g moke
240g kristalnega sladkorja
8 beljakov
nastrgana limonina lupina 2 limon
1 žlica limoninega soka
1 čajna žlička vinskega kamna
pol čajne žličke soli
Za dekoracijo in preliv:
5 rumenjakov
200g kristalnega sladkorja
sok 2 limon
nastrgana limonina lupina 1 limone
90 g masla
2 pasijonki
250 ml sladke smetane
1 čajna žička vanilijevega ekstrakta
Beljake stepamo na visoki hitrosti približno minuto, da postanejo malo penasti. Dodamo limonino lupino, limonin sok, vinski kamen in sol in naprej stepamo 2-3 minute, dokler ne začne metlica puščati sledi oz. dokler ne začnejo nastajati mehki vrhovi, ko metlico vzamemo iz mase (angl. soft peaks).
Pečico segrejemo na 180° C in rešetko v pečici postavimo na spodnjo tretjino pečice. Potrebujemo pekač za šarklje ali potice, ki se mu po možnosti lahko odstrani obod. Maso prenesemo v NENAMAŠČEN pekač.
Pečemo 30-35 minut ali dokler zobotrebec, s katerim preverimo pečenost, ne pride ven suh. Ko je biskvit pečen, ga takoj obrnemo na glavo in pustimo, da se tako hladi vsaj eno uro.
Nato z nožem previdno ločimo biskvit od oboda. Tale korak rabi nekaj vaje in delikatnosti, sploh če slučajno biskvita ne bi želeli prekriti s kremo.
Med peko in hlajenjem biskvita lahko pripravimo kremo. Rumenjake zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom in limonino lupinico v večji posodi. Kuhamo na nizki temperaturi in pogosto mešamo. Kuhamo približno 10-15 minut, toliko da se mešanica začne prijemati hrbta žlice.
Takrat odstavimo in vmešamo maslo. Nato mešanico pretočimo čez cedilo in pustimo da se ohladi.
Pasijonki prepolovimo in postrgamo vsebino v ohlajeno kremo in dobro premešamo.
Smetano razporedimo preko biskvita, preko nje pa polijemo del limonine kreme. Limonine kreme po tem receptu je dovolj, da jo še ostane in si jo lahko vsak doda posebej na kos.
Tak tip torte se večinoma streže s svežimi okusi, recimo s sezonskim jagodičjem. Lahko se tudi prereže na pol, kaj več rezanja pa ne bi ravno dobro prenesel, ker ni dovolj kompakten.
0 komentarji:
Objavite komentar