Čokoholiki in kavni odvisneži pozor!
Čokolada in kava sta od nekdaj najboljši prijateljici, tale recept pa tako preprost, da ga je bilo nujno preizkusiti. Če odmislimo čas, ki je potreben, da se masa zgosti, za pripravo dejansko potrebujemo samo 10 minut - 5 minut za pripravo mase in 5 minut za oblikovanje.
Za cca 20 pralinejev:
100 ml sladke smetane
200 g temne čokolade
3 kavne žličke instant kave
grenki kakav
Čokolado na drobno narežemo in damo v skledo. Sladko smetano na številniku segrevamo skoraj do vretja, ji primešamo instant kavo in ko se popolnoma raztopi v smetani, vse skupaj prelijemo čez smetano in pustimo stati par minut.
Nato vse skupaj dobro premešamo, tako da je vsa čokolada raztopljena in da je zmes popolnoma gladka. Če se slučajno vsa čokolada še ni raztopila, damo skledo za kratek čas v mikrovalovno pečico in ponovno premešamo. Raje to ponovimo večkrat in za kratek čas, ko pa da bi segrevali dalj časa, saj se lahko vse skupaj pregreje ali celo zažge. Lahko pa seveda pogrejemo zadevo tudi nad loncem s paro.
Zmes nato pokrijemo s prozorno folijo, in sicer tako, da damo folijo direktno na zmes in ne samo čez posodo, saj tako preprečimo, da bi se na zmesi naredila skorjica, ki se potem kasneje lahko čuti kot trši koščki v pralinejih. Zmes lahko nato damo v hladilnik, še bolje pa jo je pustiti kar na kuhinjskem pultu čez noč, saj se lahko v hladilniku celo preveč strdi in je oblikovanje potem težje. V vsakem primeru je dobro pustiti zmes stati čez noč, ker se dodatno razvije kavni okus, tisti neučakani pa lahko pralineje oblikujete tudi takoj, vseeno bodo za prste obliznit.
Ko je zmes ohlajena in dovolj gosta, jo oblikujemo v pralineje. Dovolj gosta je takrat, ko se jo lahko med dlanmi oblikuje v kroglico, čeprav bomo morali biti v vsakem primeru hitri, ker se pod toploto rok masa topi. Če smo zmes pustili stati na pultu, odvisno pa tudi od uporabljenega razmerja smetane in čokolade in temperature prostora, bomo lahko da morali zmes vseeno postaviti za 15 minut v hladilnik, da se pralineji lažje oblikujejo.
Maso torej oblikujemo v kroglico in jo povaljamo v grenkem kakavu. Tudi če ne oblikujemo popolnoma perfektne koglice ni nič hudega, pralineji bodo samo imeli nekoliko bolj rustikalen videz. Pralineje lahko krajši čas shranjujemo na sobni temperaturi, še bolje pa v hladilniku, sploh sedaj ko so dnevi že topli. Seveda če sploh ostane kak, ki ga je potrebno shraniti ...
0 komentarji:
Objavite komentar