Kruhov narastek


Tole je eden ljubših receptov za recikliranje starega kruha. Originalna verzija je vzeta iz Nigelline kuharice, ampak nekoliko prirejena našemu družinskemu okusu. 


Uporabljene so takšne sestavine, ki se skoraj vedno nahajajo v našem hladilniku, tako da ga lahko pripravimo kadarkoli se nam zaželi. Originalni recept sicer predvideva, da se uporabi  še ne ostarel črn kruh, sama pa sem ugotovila, da je celo bolje uporabiti malo starejši kruh, ker ne bo takoj popil toliko tekočine in se tako ta lahko spremeni v rahlo kremo. Prav tako je potrebno upoštevati, da če se uporabi beli kruh, bo ta popil več tekočine kot kakšen temnejši ali bolj zbit kruh.

Potrebujemo:
cca 12 kosov kruha (odvisno od velikosti)
maslo
marmelada
3 rumenjaki
1 jajce
4 žlice rjavega sladkorja
1 sladka smetana (250)
2 dcl mleka

Kruh narežemo na ne preveč debele rezine in vsako rezino na tanko namažemo z maslom. Nato samo vsako drugo rezino namažemo z marmelado in iz po dveh kosov kruha sestavimo sendviče. 



Marmelada je lahko kakršnegakoli okusa, odvisno od tega kakšno marmelado uporabimo pa tudi nekako določimo celoten okus sladice, ker je drugače dokaj nevtralnega sladkega okusa. Odvisno od velikosti in oblike sendvičev jih pustimo kot so ali pa jih prerežemo na pol.

 
Rumenjake in celo jajce zmešamo s 3 žlicami sladkorja, da masa malo naraste in pobledi v barvi ter da se sladkor vsaj nekoliko raztopi, nato pa dodamo še smetano in mleko.




Pekač namastimo in vanj položimo sendviče, ki naj ne segajo višje od roba pekača, nato pa čeznje vlijemo jajčno maso, tako da je večina kruha pokrita z maso. Osebno mi je sicer všeč, da deli kruha gledajo ven iz tekočine, saj se potem v pečici hrustjavo zapečejo in so kontrastni mehkemu narastku. Po vrhu posujemo še žlico sladkorja.

Pekač z narastkom nato čimprej damo v pečico ogreto na 180° C in pečemo 45 minut.



0 komentarji:

Objavite komentar