Emonska ali Ohridska?

Morda je nekoliko nenavadno, da je najljubša sladica tokratnega slavljenca Emonska rezina, sploh glede na to, da gre za sladico, ki je bila bojda zaščitni znak Ljubljanske ljudske kuhinje pod Gradom, ki jo naša generacija sicer pozna po imenu, za kaj drugega pa smo premladi. Zdaj jo prodajajo tudi v Zvezdi, recept pa je še vedno težko ali pa že skoraj nemogoče najti na spletu. Glede na to, je bila moja ideja enostavno kupiti rezino in jo dodobra secirati. Nekako win-win situacija - ugotoviti recept + kdo bi se branil malo cukra :)
Seciranje

Praksa je bila nekaj čisto drugega, ker je Emonska rezina čisto drugačna od česar koli drugega, s čimer bi jo lahko primerjala in kako ugotovila sestavine. Pa je bil spet čas za raziskovanje spleta, kjer sem našla recept za Ohridsko rezino, pod katerim je bil kup komentarjev, da gre pravzaprav za čisto originalno Emonsko rezino iz bivše ljudske kuhinje. Ker sem po seciranju ostala dokaj v temi glede tega po kakem postopku bi se lotila zadeve, sem se večinoma poskusila kar držati recepta in ostalo prepustiti usodi.

Za okroglo torto premera 16 cm potrebujemo:

Za testo:
300 g orehov
150 g kristalnega sladkorja
20 g moke
2 - 3 beljake (naj bi jih bilo okoli 70 g)

Za kremo:
2 dl vode
2 rumenjaka
1 vanilijev puding
30 g kristalnega sladkorja
50 g orehov
100 g masla
50 g sladkorja v prahu
20 ml ruma

Za preliv:
50 g čokolade
50 g masla

Sestavine za testo z mešalnikom zmešamo in pustimo na hladnem pol ure.

Maso tanko razporedimo na peki papir, tako da dobimo tri oblate - kroge premera 16 cm in jih z vilicami prepikamo.


Pečemo na 160° C 10 - 15 minut, toliko da robovi malenkost porjavijo, ampak podlaga mora biti takrat, ko jo vzamemo iz pečice, še mehka. Ko se bo hladila, se bo tudi učvrstila.

Rumenjake, puding in kristalni sladkor zmešamo v skledi. Vodo zavremo in vanjo vmešamo jajčno mešanico in malo pokuhamo.



Medtem ko se krema hladi, sladkor v prahu zmešamo z maslom in dodamo ohlajeno kremo. Nato primešamo še rum in na koncu orehe.


Ker sem se odločila, da bom rezino naredila v obliki torte, sem si pomagala z obročem in izmenoma naložila oblate in maso. Rezino nato dalj časa pustimo v hladilniku, vsaj čez noč.


Čokolado in maslo stopimo ter prelijemo preko ohlajene rezine ter vrnemo v hladilnik, da se malenkost strdi.



Tisti, ki se še spomnijo originalne rezine, so ocenili, da rezultat ni čisto enak originalu, ker ta rezina vseeno ni tako zbita, okus pa je zelo podoben; sploh slavljenec je bil zadovoljen, kar pa je tudi vse kar šteje.

0 komentarji:

Objavite komentar